Από τη χθεσινή παρουσίαση του Euroasia Interconnector

Όχι μόνο δεν βρίσκεται στον αέρα, αλλά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Ο λόγος για το έργο της λεγόμενης «μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης» της Κρήτης με την Αττική.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη χθες επίσημα, από τη Euroasia, οι εκπρόσωποι της οποίας έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του έργου και την επόμενη ημέρα. Σε αντίθεση με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος τόνιζε προ ημερών σε όλους τους τόνους στους εκπρόσωπους του Δήμου Μαλεβιζίου πως το έργο βρίσκεται στο αέρα, οι εκπρόσωποι της Euroasia, παρουσίασαν ένα αναλυτικό χρονοδιαγράμμα για το έργο, αλλά και το πώς θα εξελιχθεί.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Δημοσθένης Βοϊβόντας, ανέφερε ότι η αδειοδότηση του έργου άρχισε τον Ιούλιο του 2017. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι μελέτες, όπως ανέφερε, ενώ για την τελική αδειοδότητση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Όπως τόνισε επιπρόσθετα, το έργο θα αρχίσει το αργότερο ως τις αρχές του 2020 και θα είναι έτοιμο ως το 2022.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης υποστήριξε πως το έργο είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Κρήτη, αφού η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει τη σπουδαία μείωση στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια στην πολύ σημαντική μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος επισήμανε τον κομβικό ρόλο της Κρήτης στις ενεργειακές εξελίξεις για τη νοτιοανατολική μεσόγειο. Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, που αποτελεί μέρος του διακρατικού ευρωπαϊκού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, Euroasia Interconnector, έχει σκοπό τη μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Μεσογείου.

«Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της, συνεισφέροντας στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί» υποστήριξε ο κ. Αρναουτάκης για να προσθέσει:

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας καθώς σε πρόσφατη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης της μικρής διασύνδεσης, ώστε να μπει πλέον το έργο σε τροχιά υλοποίησης, την ίδια στιγμή που ο  διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τον Euroasia Interconnector ώστε να προχωρήσει η συνεργασία για την υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής». Ο περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε ακόμη ότι το περιβάλλον για την Περιφέρεια δεν είναι μια προτεραιότητα αλλά αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και η ενεργειακή διασύνδεση περιοχών της Μεσογείου αποδεικνύουν ότι ο περιβαλλοντικός σεβασμός και η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι ασύμβατα αγαθά.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε  η «Euroasia Interconnector» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τα στελέχη της Euroasia Interconnector περιέγραψαν τα οφέλη του ευρωπαϊκού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης, κάτι που έκαναν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Νίκος Καλογερής, Γιώργος Αλεξάκης, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρμόδια στελέχη υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης. Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, μάλιστα Νίκος Καλογερής, εξέφρασε την άποψη πως το έργο είναι ώριμο και η χρηματοδότησή του εξασφαλισμένη, οπότε μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη της Κρήτης και το τέλος της ανασφάλειας για τον ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού.

Φάσεις

Σε δύο φάσεις πρόκειται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.  Σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες, στην πρώτη φάση   θα εγκατασταθούν δυο καλώδια μεταφοράς όπως επίσης και οι εγκαταστάσεις των σταθμών μετατροπής του συνεχούς ρεύματος με εναλλασσόμενο δυναμικότητας 1000ΜV. Η πρώτη φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022. Κατά τη δεύτερη φάση θα προστεθούν δυο επιπρόσθετα καλώδια στους διαδρόμους των ήδη υφιστάμενων καλωδίων και δυο επιπλέον σταθμοί μετατροπής, ένας στο Ισραήλ και ένας στην Αττική για αναβάθμιση του συστήματος τα 2000 MV.

Κέρδη

Έναν ενεργειακό διάδρομο από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Αττικής, δημιουργεί η ολοκλήρωση σύνδεσης του Euroasia Interconnector.

H νέα σύνδεση πρόκειται να συνεισφέρει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, με την ενσωμάτωση απομονωμένων μικρών συστημάτων Κύπρου και Κρήτης με το Ισραηλινό και ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο.