Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”: Το ΕΛΚΕΘΕ στη Σκύρο για την ανέλκυση του Mirage

Σκάφος ΕΛΚΕΘΕ

Στους ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στρέφονται από σήμερα τα βλέμματα όλων των Ελλήνων καθώς το ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ αναλαμβάνει την ανεύρεση και, στη συνέχεια, την ανέλκυση του μοιραίου Mirage 2000-5.

Όπως αναφέρει στην «Π» ο επικεφαλής της αποστολής, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Γρηγόρης Ρουσάκης, το ωκεανογραφικό θα αποπλεύσει σήμερα από τον Πειραιά με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου, όπου έχασε τη ζωή του ο ήρωας σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος.

O ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Γρηγόρης Ρουσάκης

Ο κ. Ρουσάκης εξηγεί πως το ΑΙΓΑΙΟ έχει ως βάση το λιμάνι του Πειραιά, ενώ στο παράρτημα του ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες εδρεύει η μονάδα με τα υποβρύχια οχήματα. Από την Κρήτη, λοιπόν, έφυγε το υποβρύχιο όχημα ROV MAX ROVER που θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή.

Ο ερευνητής, λόγω της ιδιαιτερότητας του συμβάντος, δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πληροφορίες για την επικείμενη επιχείρηση, τονίζει, όμως, ότι «η αποστολή μας είναι να το βρούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί οι ηλεκτρονικοί καταγραφείς δεν πρέπει να μένουν πολύ καιρό μέσα στη θάλασσα, άρα όσο πιο γρήγορα το βρούμε τόσο καλύτερα για τον σκοπό που το θέλουμε».

Σε ερώτηση της «Π», αν κάποια καθυστέρηση στην ανεύρεση του Mirage, θα προκαλέσει προβλήματα στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το μοιραίο γεγονός, ο κ. Ρουσάκης απαντά πως «τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, αλλά καλό είναι να το βρούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, όμως δεν υπάρχει χρονικό όριο».

 

Στην αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ για την ανέλκυση του Mirage συμμετέχει το υποβρύχιο όχημα ROV MAX ROVER που έφυγε από τις Γούρνες για αυτόν τον σκοπό
Στην αποστολή συμμετέχει

Αρωγός της Πολεμικής Αεροπορίας

Το ΕΛΚΕΘΕ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συνδράμει με τον δημόσιο χαρακτήρα του την Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία χρόνια στα ατυχήματα που συμβαίνουν με αεροπλάνα που πέφτουν στη θάλασσα.

Όπως είναι γνωστό, το ΑΙΓΑΙΟ έχει συμμετάσχει στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως τον εντοπισμό και ανέλκυση των δύο ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στο Σούνιο και την Ικαρία, τον εντοπισμό και ανέλκυση του Mirage 2000 στο Κεντρικό Αιγαίο, τον εντοπισμό και ανέλκυση του ελικοπτέρου Chinook στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους.

Επίσης, έχει βοηθήσει το 2016 στην ανεύρευση του F -16 που είχε πέσει νότια της Κρήτης, καθώς και του Mirage που έπεσε στη θάλασσα το 2017.

«Θα βοηθήσουμε στην ανεύρεση και την ανέλκυση του Mirage με τα ειδικά υποβρύχια οχήματα που διαθέτουμε κι έχουμε επιχειρησιακό βάθος ως 2.000 μέτρα.

Στην αρχή θα χρησιμοποιήσουμε τα ηχοβολιστικά για τον εντοπισμό και στη συνέχεια τους στόχους που θα εντοπίσουμε θα τους επιθεωρήσουμε με τα τηλεχειριζόμενα οχήματα» εξηγεί ο κ. Ρουσάκης.

Σημειώνεται πως το ΑΙΓΑΙΟ μπορεί να έχει πλήρωμα ως 21 επιστήμονες ή άλλο προσωπικό.

Σε ερώτηση της «Π» αν αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη που τίθεται επικεφαλής μίας επιχείρησης που έχει βαρύτητα για τη χώρα μας, απαντά πως «όλες οι αποστολές έχουν βάρος, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε θύματα, οπότε όλες έχουν την ανάλογη φόρτιση».

Σημειώνει, ακόμα, ότι «εμείς χρησιμοποιούμε τα όργανα για επιστημονικούς λόγους αλλά εκμεταλλευόμαστε τη δυνατότητά τους για αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι αρμοδιότητά μας, είμαστε ένας δημόσιος φορέας και πρέπει να συμβάλουμε με όλα τα μέσα».