ENISA

Λιγότερα από δέκα άτομα εργάζονται πλέον στα γραφεία του ENISA στο Ηράκλειο

Στα δάκτυλα του ενός… άντε των δύο χεριών, μετριούνται τα μέλη του προσωπικού του ENISA που δραστηριοποιούνται στα γραφεία του στο Ηράκλειο. Ήδη, από το 2012, οπότε και η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας έδωσε το «πράσινο» φως για τη μεταφορά του επιχειρησιακού σχεδιασμού του οργανισμού στην Αθήνα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποψίλωση της έδρας του, στην πόλη μας.

Παρέμβαση Αυγενάκη

Ο γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ., βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, ότι η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στον ΕΝΙSΑ αφού, «μετά από έγκρισή του κ. Σπίρτζη, το ΔΣ του ΕΝΙSΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών) αποφάσισε τη μεταφορά της θέσης του εκτελεστικού του διευθυντή στην Αθήνα. Ήδη, είχε προηγηθεί η έγκριση της μεταφοράς προσωπικού του Οργανισμού στην Αθήνα».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρει πως «επισημοποιείται, έτσι, η μεταφορά του Οργανισμού από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης, καθώς και η προχειρότητα και αφέλεια, με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα οδηγούν σε φυγή έναν σημαντικό Οργανισμό για το Ηράκλειο και τη χώρα μας.

Η μετακίνηση του ENISA από το Ηράκλειο θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε επιστημονικό, οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η ύπαρξή του ως ευρωπαϊκού κέντρου εμπειρογνωμοσύνης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ως διεθνούς δημόσιου οργανισμού  έχει όχι μόνο συμβολική αξία για την Κρήτη, αλλά, παράλληλα, έχει και ουσιαστική αξία: Η συνεργασία του με επιστημονικούς φορείς της Κρήτης (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΙΤΕ, κλπ) συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η Κυβέρνηση με λόγια… φέρνει ανάπτυξη, με έργα… φέρνει ανεργία, εγκατάλειψη και τη φυγή Οργανισμών».

Υπόθεση… από τα παλιά

Με επανειλημμένα ρεπορτάζ της η «Π» είχε στο παρελθόν αναδείξει τους λόγους για τους οποίους το ίδιο το προσωπικό του ENISA ήθελε να μεταφερθεί στην Αθήνα, όπως το γεγονός ότι το Ηράκλειο δεν έχει ικανοποιητική αεροπορική σύνδεση με ευρωπαϊκές πόλεις, όπως τις Βρυξέλλες. Επίσης, παρά τη λειτουργία του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο, οι εργαζόμενοι του οργανισμού από άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν αισθάνονταν καλυμμένοι για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ο ENISA ανακοίνωνε με ενθουσιασμό τη λειτουργία του γραφείου στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2013

Από τον Μάρτιο του 2013, οπότε και άνοιξε το γραφείο του στην Αθήνα, οι περισσότεροι από τους 65 περίπου εργαζόμενους του οργανισμού εργάζονται, πλέον, εκεί. Ο διευθυντής του, κ. Udo Helmbrecht, χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια την Αθήνα ως τη βάση του, όπου βρίσκεται ανάμεσα στα ταξίδια του σε Ε.Ε., ΗΠΑ και αλλού.

Ήδη, από το 2012 είχε αποφασιστεί η ίδρυση γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα, με τότε υπουργό Μεταφορών τον κ. Μάκη Βορίδη
Ήδη, από το 2012 είχε αποφασιστεί η ίδρυση γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα, με τότε υπουργό Μεταφορών τον κ. Μάκη Βορίδη

Αυτή τη στιγμή, στο Ηράκλειο βρίσκεται ένα κλιμάκιο του Οργανισμού, τριών ως επτά ατόμων, που αποτελείται από Έλληνες εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, σημειώνει στην «Π» πως η έδρα του ENISA δεν μπορεί να φύγει από το Ηράκλειο, αφού πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής και επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν μπορεί μονομερώς μία κυβέρνηση να την αναιρέσει, μονάχα μία νέα Σύνοδος Κορυφής και, μάλιστα, ομόφωνα.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή ο ENISA φιλοξενείται σε χώρους του ΙΤΕ, στις Βούτες, και στην περιοχή είναι σε φάση αποπεράτωσης το κτίριο που προοριζόταν για δικό του. Το οικόπεδο ανήκει στο ΙΤΕ, το οποίο θα αναλάβει και τα τελευταία έξοδα για την κατασκευή του, η οποία έγινε με ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού, επειδή υπάρχουν πλέον ελάχιστοι εργαζόμενοι του οργανισμού στο Ηράκλειο, το κτίριο θα αξιοποιηθεί από το ίδιο το ΙΤΕ. Συνεπώς, πέρα από τα γραφεία του ENISA, τα κτίρια, 4.500 τετραγωνικών μέτρων, θα στεγάσουν, μεταξύ άλλων, το κέντρο εξατομικευμένης ιατρικής, τη μονάδα PET/CT.