Ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Δημήτρης Αγγελάκης
Ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Δημήτρης Αγγελάκης

Πριν από δεκαετίες είχαμε το αριθμητήριο και τον άβακα, σήμερα απολαμβάνουμε όλοι ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή και στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον στα σπίτια μας θα μπουν οι… κβαντικοί υπολογιστές.

Το παραπάνω αναφέρει στην «Π» ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Δημήτρης Αγγελάκης, ο οποίος έλαβε το βραβείο καινοτομίας Quantum Innovation Award από το Quantum Hardware Lab της Google για την συνεισφορά του στην έρευνα στο πεδίο των Κβαντικών Προσομοιωτών.

Ο κ. Αγγελάκης συνεργάστηκε με την Google για την υλοποίηση κβαντικών προσομοιώσεων σε πρότυπο κβαντικό επεξεργαστή. Tα ερευνητικά αποτελέσματα της συνεργασίας δημοσιεύτηκαν στο κορυφαίο περιοδικό της επιστήμης Science την 1η Δεκεμβρίου 2017 και αποτελούν σταθμό στο πεδίο.

«Οι κβαντικοί προσομοιωτές είναι ειδικού τύπου κβαντικοί υπολογιστές, σχεδιασμένοι να λύνουν δύσκολα ή και άλυτα μέχρι τώρα προβλήματα, όχι μόνο στη Φυσική, αλλά και στη Χημεία, στην Επιστήμη Υλικών και στη Βιολογία. Αναμένεται να έχουν πολλαπλές εφαρμογές  μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό νέων προηγμένων υλικών,  χημικών ενώσεων ακόμα και φαρμάκων με ειδικές ιδιότητες»,  εξηγεί ο κ. Αγγελάκης.

Η ομάδα του κ. Αγγελάκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης,  και την ομάδα του καθ. J. Martinis της Google στην Καλιφόρνια, προσομοίωσε σε πρώτη φάση την “Πεταλούδα του Hofstaedter” και σε δεύτερη το φαινόμενο του «πολυ-σωματιδιακού εντοπισμού».

«Δουλεύουμε εδώ και καιρό πάνω στην ιδέα της χρήσης φωτόνιων  σε κβαντικά τσιπ για κβαντικούς προσομοιωτές.  Με την συνεργασία με την Google τα παραπάνω έγιναν  πραγματικότητα», λέει ο κ. Αγγελάκης.

«Με κβαντικά τσιπ όπως αυτό που χρησιμοποίησαμε σε αυτήν τη συνεργασία, προσπαθούμε να κατασκευάσουμε κβαντικούς  επεξεργαστές και προσομοιωτές και να μελετήσουμε ένα εύρος από φαινόμενα στην Φυσική αλλά και σε άλλες περιοχές της Επιστήμης και της Τεχνολογίας», λέει ο δρ. Pedram Roushan, κβαντικός μηχανικός στο εργαστήριο της Google.

Το βραβείο που έλαβε από την Google.
Το βραβείο που έλαβε από την Google.

Μεταξύ Χανίων  και Σιγκαπούρης

Η βράβευση του κ. Αγγελάκη έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2018 στη Σιγκαπούρη κατά την επίσκεψη του dr. Pedram Roushan της Google στο Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών Σιγκαπούρης. Ο Dr. Roushan έχει επισκεφθεί το Πολυτεχνείο Κρήτης το 2016 στο διεθνές συνέδριο Κβαντικών Υπολογιστών και Προσομοιωτών με οργανωτή τον κ. Αγγελάκη.

Η έρευνα του κ. Αγγελάκη προσβλέπει στο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα που χρειάζονται μήνες ως χρόνια να λυθούν σε μεγάλα clusters κλασικών.

Η έρευνά του είναι πρωτοπόρα για τα δεδομένα, σε επίπεδο της χώρας μας, η ερευνητική του ομάδα παίζει ηγετικό ρόλο, στην Ελλάδα βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. «Διεθνώς, γίνεται ένας αγώνας για το ποιος θα καταφέρει να φτιάξει τον πρώτο λειτουργικό κβαντικό υπολογιστή, ο όποιος θα είναι τόσο προηγμένος που θα κάνει τους κλασικούς να μοιάζουν με απλό αριθμητήρι», αναφέρει ο κ. Αγγελάκης στην «Π».

Όπως λέει, τα πρώτα πέντε χρόνια θα χρησιμοποιείται σε εφαρμογές στη βιομηχανία, την ιατρική και την επιστήμη ενώ το ευρύ κοινό θα βλέπει τα αποτελέσματα έμμεσα, μέσω μίας ιατρικής εξέτασης ή της παρασκευής ενός φαρμάκου. «Στο σπίτι μας δε θα έχουμε άμεσα κβαντικούς υπολογιστές αλλά το κοινό θα δει τους καρπούς τους», εξηγεί.

Υπολογιστές…  από το μέλλον

Οι υπολογιστικές δυνατότητες των κβαντικών επεξεργαστών αναμένεται να έχουν τεράστια επίδραση σε ένα εύρος πεδίων στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας εννιά υπεραγώγιμα κβαντικά μπιτ, οι ομάδες του Αγγελάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στη Σιγκαπούρη, σε συνεργασία με την Google, κατάφεραν να προσομοιώσουν το περίπλοκο ενεργειακό φάσμα που είχε προβλεφθεί για ηλεκτρόνια σε δύο διαστάσεις μέσα σε ισχυρά μαγνητικά πεδία.