Νέοι ερευνητές του ευρωπαϊκού προγράμματος MixITiN που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο Ηράκλειο

Τι κοινό έχουν έντεκα νέοι ερευνητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Κροατία, την Πορτογαλία και τη Δανία;

Ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τα σχέδιά τους, στη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος MixITiN που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο Ηράκλειο.

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνώ́ν, μελετά τα “τέ́λεια πλά́σματα” της θάλασσας, έχει στόχο να αλλάξει την αντί́ληψη που είχαμε μέχρι σήμερα για την λειτουργία του θαλάσσιου μικροβιακού οικοσυστήματος και να δημιουργήσει νέα εργαλεία για την θαλάσσια έρευνα.

Η Δρ. Παρασκευή́ Πή́ττα, διευθύντρια Ερευνών  στο ΕΛΚΕΘΕ και υπεύθυνη του τομέα εκπαίδευσης του προγρά́μματος, τονίζει στην «Π» πως η νέα γενιά των Marie Curie προγραμμάτων δίνει τη δυνατότητα να καταθέσει κανείς μία πρόταση πάνω σε ένα ερευνητικό θέμα, στην προκειμένη περίπτωση, τη μικτοτροφία των πλαγκτονικών οργανισμών, όπου «κτίζονται» συνολικά έντεκα διδακτορικά.

«Το θέμα προσεγγίζει κανείς από πολλές διαφορετικές σκοπιές, άλλος κάνει καλλιέργειες, άλλος δουλειά στο πεδίο, άλλος ηλεκτρονική μικροσκοπία, άλλος μοντέλο και υπάρχει πολύ μεγάλη συνεργασία όλων αυτών», εξηγεί. Όταν ολοκληρωθούν οι διδακτορικές εργασίες, μετά από τρία χρόνια, οι ερευνητές θα ανταλλάξουν εμπειρίες, και θα συγκρίνουν τα στοιχεία που συνέλεξαν από διαφορετικές περιοχές, όπως τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Θάλασσα και τον Αρκτικό.

Ο Κωνσταντί́νος Ανέστης, από́ την Ελλάδα, εργάζεται στο Alfred Wagner Institute της Γερμανίας. «Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ όλων των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Μας βοηθάει όλους να αποκτήσουμε πολυδιάστατη γνώση και εμπειρίες από διάφορους τομείς», σχολιάζει στην «Π».

Ο Nikola Medic , από την Κροατία, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, και αναφέρει πως από τη συνάντηση στην Κρήτη έμαθε πολλά, όπως νέες τεχνικές και απέκτησε ένα νέο τρόπο σκέψης για τη μελλοντική του έρευνα, «άνοιξε νέους ορίζοντες στην επιστημονική μου καριέρα», σχολιάζει.

Τονίζει πως η έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζεται περισσότερα χρήματα, ειδικά η θαλάσσια έρευνα δε έχει τη στήριξη που έχει η έρευνα σε ιατρικά θέματα, όπως τον καρκίνο.

«Είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία, μοιραζόμαστε ιδέες, συνεργαζόμαστε πάντα καλύτερα όλοι μαζί», αναφέρει η Mena Romano , από την Ιταλία , η οποία εργάζεται στο ΕΛΚΕΘΕ στο Ηράκλειο.

Σχολιάζει πως το επίπεδο της έρευνας είναι το ίδιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. «Εξαρτάται αν πρόκειται για ένα ιδιωτικό ή δημόσιο ίδρυμα. Πάντως, τα χρήματα στην έρευνα ποτέ δεν είναι αρκετά, πάντα χρειαζόμαστε περισσότερα», τονίζει.

Ο Guilherme Ferreira, από την Πορτογαλία, εργάζεται στο CSIC στη Βαρκελώνη, και αναφέρει πως «η συνάντηση του προγράμματος μας προσφέρει πολλά αφού συναντάμε ερευνητές από πολλές χώρες, που δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο και μοιραζόμαστε τη γνώση μας. Αυτό είναι που κάνει την επιστήμη να συνεχίζει». Στο Ηράκλειο έχει βρεθεί και στο παρελθόν, και σχολιάζει πως το ΕΛΚΕΘΕ παράγει υψηλής ποιότητας έρευνα και η λειτουργία του Κέντρου είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη.