Νέα τεχνολογία υπόσχεται να… φυλακίσει το μεθάνιο της Γης που απειλεί τον πλανήτη

Έχει διαπιστωθεί ότι το μεθάνιο είναι πολύ πιο βλαβερό για την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα και η διαρροή ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων μεθανίου από την επιφάνεια της Γης στον αέρα προκαλεί έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο ανέπτυξαν μια τεχνολογία η οποία μπορεί όπως υποστηρίζουν να σφραγίζει τα σημεία των διαρροών μεθανίου. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις πατεντάρισε την τεχνολογία και ίδρυσε μια εταιρεία, την Rockit, για να μπορεί να αξιοποιηθεί και εμπορικά αυτή η τεχνολογία.

Η μέθοδος που ανέπτυξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου έχει να κάνει με μια έγχυση χημικών ουσιών σε πετρώματα που εκπέμπουν μεθάνιο η οποία «κλειδώνει» με μόνιμο τρόπο τα τοξικά αέρια που παράγουν τα πετρώματα εμποδίζοντας τα να διαρρεύσουν.

Οι στόχοι

Η Rockit έχει ήδη λάβει μια πρώτη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει την σφράγιση γεωλογικών σημείων που έχει διαπιστωθεί η εκπομπή μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας και του πανεπιστημίου με την μέθοδο αυτή μπορούν να σφραγιστούν εκατό χιλιάδες σημεία διαρροής μεθανίου τα επόμενα δέκα χρόνια.

Εκτιμάται ότι αν μέχρι το 2030 επιτευχθεί περιορισμός της εκπομπής μεθανίου στην ατμόσφαιρα σε ποσοστά 45% από τα σημερινά τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πιαστεί ο στόχος της Διάσκεψης του Παρισιού για αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στη Γη στα τέλη της δεκαετίας που να μην ξεπερνά τους 1,5 βαθμούς Κελσίου στόχος που αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθεί και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην εκκίνηση της επόμενης δεκαετίας θα ξεπεράσει ίσως και αξιοσημείωτα τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

«Οι διαθέσιμες μελέτες αναφέρουν ότι χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες μεθόδους θα χρειαστούν πάνω από 300 χρόνια για να σφραγιστούν οι πηγές διαρροής μεθανίου στον πλανήτη. Η δική μας τεχνολογία μας προσφέρει μια ριζική νέα λύση μετατρέποντας τα πορώδη πετρώματα σε αδιαπέραστα εμπόδια, κλειδώνοντας τα επιβλαβή αέρια κάτω από τη Γη για χιλιετίες» αναφέρει ο Όλεγκ Ισκόφ, καθηγητής της Σχολής Ενέργειας, Γεωεπιστημών, Υποδομών και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Heriot-Watt.

Πηγή: naftemporiki.gr