NASA: Το ρόβερ Curiosity εντόπισε «ιστούς αράχνης» σε μια ανεξερεύνητη περιοχή του Άρη

Το ρόβερ Curiosity της NASA εντόπισε «ιστούς αράχνης» σε μια ανεξερεύνητη περιοχή κοντά στον ισημερινό του Άρη. Το ρόβερ Curiosity της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έχει αποσταλεί για να διερευνήσει αυτές τις παράξενες δομές – οι οποίες καλύπτουν μια έκταση 9 έως 19 χιλιόμετρων στην έρημο του πλανήτη. Το rover αναζητά ενδείξεις αρχαίας εξωγήινης ζωής.

Οι γεωλόγοι εικάζουν ότι οι ιστοί της αράχνης είναι μια γιγάντια εκδοχή ενός τύπου κρυσταλλοποιημένων ορυκτών γνωστών ως «boxwork», τα οποία έχουν εντοπιστεί επίσης στο εσωτερικό ορισμένων σπηλαίων στη Γη. Μερικά από αυτά έχουν εντοπιστεί στο σπήλαιο Wind Cave στη Βόρεια Ντακότα. Τα σχήματα που μοιάζουν με ιστούς, δημιουργούνται καθώς το μεταλλικό νερό με ανθρακικό ασβέστιο εισχωρεί σε ρωγμές μεταξύ μαλακότερων πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να σκληραίνει σε κρυστάλλους και να παραμένει ως δικτυωτό πλέγμα καθώς τα άλλα πετρώματα διαβρώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η δομή που εντοπίστηκε στον Άρη και η οποία έχει πλάτος άνω των 3.800 στρεμμάτων, διαφέρει από τις γήινες καθώς πιθανότατα σχηματίστηκε από το θαλασσινό νερό του Άρη και ενδέχεται να έχει παγιδεύσει απολιθώματα αρχαίας ζωής στον ιστό της.

«Αυτές οι κορυφογραμμές πιθανώς περιλαμβάνουν ορυκτά που κρυσταλλώθηκαν υπόγεια, όπου θα ήταν πιο ζεστά», σύμφωνα με τη γεωλόγο του Πανεπιστημίου Rice, Δρα. Κρίστεν Σίμπαχ.

«Τα πρώιμα μικρόβια της Γης θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει σε ένα παρόμοιο περιβάλλον», εξήγησε η επιστήμονας, καθιστώντας το «αλμυρό νερό» που δημιούργησε αυτούς τους αρειανούς ιστούς, ιδανική τοποθεσία για τον εντοπισμό απολιθωμάτων αρχαίων εξωγήινων μικροβίων.

Η είδηση αυτή έρχεται καθώς Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας μετεωρίτης του Άρη, ο οποίος συνετρίβη στη βορειοδυτική Αφρική, παρέχει περισσότερες ενδείξεις ύπαρξης ζεστού νερού στον Άρη. Μια χημική ανάλυση αυτού του μετεωρίτη υποδηλώνει ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για την ανάπτυξη υδρόβιας ζωής στον πλησιέστερο γείτονα της Γης πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Από τότε που προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Άρη στις 6 Αυγούστου 2012, το Curiosity εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη για σημάδια εξωγήινης ζωής, καθώς και για ενδείξεις για το κλίμα και τη γεωλογία του.

Οι ερευνητές της NASA μελετούν τον τεράστιο γεωλογικό ιστό αράχνης, από τότε που ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter κατέγραψε για πρώτη φορά εναέριες εικόνες αυτού του στοιχειωμένου τοπίου στις 10 Δεκεμβρίου 2006.

Το πώς θα μπορούσαν να εμφανιστούν τέτοιοι σχηματισμοί στην επιφάνεια του Άρη εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι ευθύνεται το κλιματικό χάος που εξαφάνισε το νερό στον Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Curiosity θα αρχίσει να μελετά τις κορυφογραμμές των ιστών το 2025.

ΠΗΓΗ: Daily Mail