Βρίσκονται καθημερινά στα αμφιθέατρα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και λαμβάνουν τα εφόδια που χρειάζονται για να γίνουν οι αυριανοί επιστήμονες. Προβληματίζονται, ωστόσο, για το τι θα κληθούν ή ήδη καλούνται να αντιμετωπίσουν εκεί έξω… τον σκεπτικισμό του κόσμου, το γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν να πιστεύουν σε μύθους και εξακολουθούν να κοιτούν με μισό μάτι τους επιστήμονες.
Μία ομάδα φοιτητών του Τμήματος οργανώνει διημερίδα με τίτλο «Ψευδοεπιστήμη και ανορθολογισμός: Τροχοπέδη στην επιστήμη και τη λογική», σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Η διημερίδα θα γίνει αύριο, Παρασκευή 29 και το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα Ανδρόγεω.
Το μέλος της ομάδας, κ. Θέμης Αρχοντίδης, αναφέρει στην «Π» πως πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που οργανώνεται από την ομάδα, ο βασικός κορμός της οποίας αποτελείται από δέκα άτομα. Ο ίδιος είναι από το Ηράκλειο και φοιτά στο τέταρτο έτος.
Οι φοιτητές επηρεάστηκαν από το θέμα ανάλογης εκδήλωσης που είχε γίνει την περσινή χρονιά και αφορούσε στο Δαρβίνο ενώ είχαν παρακολουθήσει μία σχετική ομιλία του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Στέφανου Τραχανά, που τους είχε εμπνεύσει.
«Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση στον κόσμο και “επιστημονοφοβία”, αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι, οι άνθρωποι είναι δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη, την αμφισβητούν», αναφέρει ο κ. Αρχοντίδης.
Όπως λέει, ο κόσμος παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις που είναι καταιγιστικές και αυτό τον ξαφνιάζει, δεν μπορεί να τις «χωνέψει» τόσο γρήγορα. Βλέπει ότι γίνεται πραγματικότητα, είναι εφικτό, κάτι που πριν από μερικά χρόνια φάνταζε ουτοπία.
Ο φοιτητής του Τμήματος Βιολογίας κρίνει σκόπιμο να οργανώνονται διάφορες δράσεις, όπως ομιλίες, προκειμένου ο κόσμος να ενημερώνεται για επιστημονικά θέματα και να αρχίσει να εμπιστεύεται λίγο περισσότερο τους επιστήμονες.
«Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται την Επιστήμη, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση και αποδοχή κάποιων θεμάτων. Για αυτό ακριβώς το λόγο, κάποια πράγματα απλώς δεν προχωρούν, δεν πηγαίνουμε μπροστά», σημειώνει. Όπως λέει, είναι ανάγκη, ορισμένοι μύθοι, που κάποιοι έχουν το πέπλο του «επιστημονικού», να διαλυθούν γιατί καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του δημοσίου διαλόγου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα μέλη της ομάδας είναι οι εξής φοιτητές: Αρχοντίδης Θεμιστοκλής, Ξυδάκης Γεώργιος, Γκριτζάς Ραφαήλ, Τζιβράς Γεράσιμος, Συντιχάκη Άννα Μαρία, Τσιαμαντά Άννα, Δήμα Φροσύνα, Τρόκα Γιοάνα, Πανταγάκη Χαρίκλεια Φωτεινή, Καφφέ Δέσποινα και Μίτλετον Μυρτώ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: Α) 1η ημέρα της εκδήλωσης (29/11/19): Ώρα Έναρξης 16:00.
1) Χαιρετισμοί (16:00-16:10).
2) Κβαντικοί ψευδογιατροί και κβαντικοί ψευδοπροφήτες: τα καινούργια ρούχα της ψευδοεπιστήμης. Ομιλητής: Τραχανάς Στέφανος-επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής Κρήτης (16:10-16:55).
3) Δισταγμός στα εμβόλια: μια σύγχρονη απειλή. Ομιλήτρια: Περδικογίαννη Χρυσούλα- επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Τμήματος Ιατρικής Κρήτης (16:55-17:40).
4) Διάλειμμα (17:40-18:05).
5) Ομοιοπαθητική: μια σταγόνα στον ωκεανό. Ομιλητής: Δαλέζιος Ιωάννης-αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής Κρήτης (18:05-18:50).
6) Ο καρκίνος στα χρόνια της ψευδοεπιστήμης. Ομιλητής: Παπαματθαιάκης Ιωσήφ-Ομότιμος καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής του Τμήματος Βιολογίας Κρήτης (18:50-19:35)
7) Κλείσιμο της 1ης Ημέρας (19:35-19:45).
Β) 2η ημέρα της εκδήλωσης (30/11/19): Ώρα Έναρξης 11:10.
1) Αστρολογία: γιατί τα άστρα ψεύδονται. Ομιλήτρια: Παυλίδου Βασιλική-αναπληρώτρια καθηγήτρια Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής Κρήτης (11:10-11:55).
2) Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: μύθοι και πραγματικότητα. Ομιλητής: Καλαντίδης Κρίτων-αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής Βιολογίας Φυτών του Τμήματος Βιολογίας Κρήτης (11:55-12:40).
3) Διάλειμμα (12:40-13:05).
4) Κλιματική αλλαγή: μύθος ή πραγματικότητα;. Ομιλητής: Μιχαλόπουλος Νικόλαος-καθηγητής Ατμοσφαιρικής Χημείας του Τμήματος Χημείας Κρήτης (13:05-13:50).
5) Η εξέλιξη της ζωής στη Γη: μια Ιστορία σαν παραμύθι. Ομιλητής: Λαδουκάκης Εμμανουήλ -επίκουρος καθηγητής Εξελικτικής Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας Κρήτης (13:50-14:35).
6)Κλείσιμο της Εκδήλωσης (14:35-14:45).