Ο Φώτης Καφάτος

Η απονομή του «Βραβείου Αριστείας στη Βιολογία – Φώτης Καφάτος», που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων έγινε την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Π.Ε.Β.

Νικητές είναι η Μαριάνθη Γκιουλμπασάνη και ο Αλέξανδρος Γαλάρας, αμφότεροι νέοι ερευνητές στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Το βραβείο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), καθώς και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ).

Για άλλη μία χρονιά, τα ερευνητικά προγράμματα και οι ερευνητές που διεκδίκησαν το βραβείο ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και συμμετείχαν με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που είχαν δημοσιευτεί πολύ πρόσφατα σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Nature Immunology, Nature Communications, Acta Neuropathologica, Glia, EMBO reports, Proceedings of the Royal Society).

Όσο για τους υποψήφιους/ες ερευνητές/τριες, αυτοί εργάζονται σε διαφορετικά ιδρύματα της Ελλάδας («Αλέξανδρος Φλέμινγκ», ΙΤΕ, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.). Η αξιολόγηση των οκτώ υποψήφιων ερευνητικών εργασιών έγινε από επταμελή επιτροπή κορυφαίων Ελλήνων βιολόγων.

Η ανακοίνωση του φετινού βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 €, έγινε από τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων (Παν. Κρήτης) και πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης του βραβείου.

Το πρώτο βραβείο κέρδισαν η Μαριάνθη Γκιουλμπασάνη και ο Αλέξανδρος Γαλάρας, αμφότεροι νεαροί ερευνητές που εργάζονται στο πρωτοποριακό εργαστήριο του Μιχάλη Βερυκοκάκη στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Με τις έρευνές τους συνέβαλλαν στην αποκάλυψη ενός νέου μοριακού μηχανισμού που εμπλέκεται άμεσα (μέσω της πρωτεΐνης BCL-6) στη διαφοροποίηση ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα αυτού του ανοσιακού μηχανισμού δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιουλίου στο κορυφαίο περιοδικό «Nature Immunology» και το αποτέλεσμα κρίθηκε πολύ σημαντικό, επειδή αυτός ο μηχανισμός διαφοροποίησης ανοσιακών κυττάρων σχετίζεται άμεσα με την ανοσιακή μας απόκριση σε σειρά από σοβαρές λοιμώξεις και σοβαρά νοσήματα.