Λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ έφθασε στο κεντρικό κτήριο του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κυριάκος Πιερρακάκης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Σενετάκη.
«Κάθε φορά που έρχομαι στο ΙΤΕ, αισθάνομαι ότι έρχομαι στο σπίτι μου» σχολίασε χαιρετώντας τον πρόεδρο του Ιδρύματος ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο περιφερειάρχης ανέφερε αστειευόμενος πως ενδεχομένως θα έπρεπε ο υπουργός να υποδεχτεί την αντιπροσωπεία των τοπικών φορέων κι εκπροσώπων.
Ο υπουργός συμφώνησε αστειευόμενος επίσης, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση έχει φροντίσει να υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις και οι πόροι προς τις Περιφέρειες προκειμένου να γίνονται από τους περιφερειάρχες όλες οι αναγκαίες δράσεις.
Ο υπουργός μαζί με την αντιπροσωπεία του υπουργείου που τον συνόδευε μετέβη στο χώρο παρουσίασης των νέων διαδραστικών, ηλεκτρονικών συστημάτων με τα οποία θα προμηθεύσει το ΙΤΕ το υπουργείο όπου τον περίμεναν εκπρόσωποι φορέων, αιρετοί αλλά και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οδυσσέας Ζώρας. Αναφέρεται ότι το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ Ευγένιος, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης και πολλοί εκπρόσωποι φορέων , καθώς και ερευνητές και διευθυντές του ΙΤΕ.
Η βασική παρουσίαση του τι περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας έγινε από τον κ. Ταβερναράκη ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξωστρέφειας του ΙΤΕ και στα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα, αλλά και θα αναπτυχθούν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Πιερρακάκης στις δυνατότητες των συστημάτων αλλά και στο γεγονός πως μπορούν να υποβοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς και να τους επιμορφώσουν.
Στη συνέχεια υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΙΤΕ και το Ινστιτουτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τους διαδραστικούς πίνακες να αποτελούν το αντικείμενο του Μνημονίου. Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη από τους προέδρους του ΙΤΕ Ν.Ταβερναράκης και του ΙΕΠ Σπ. Δουκάκη.
Στη συνέχεια σε δηλωσεις του ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Ο κ. Σενετάκης επανέλαβε την ανάγκη υιοθέτησης της καινοτομίας παντού, ενώ ο κ. Ταβερναράκης υποστηριξε πως ήδη αντίστοιχα εργαλεία χρησιμοποιούνται σε επίπεδο μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, ωστόσο μπορούν να περάσουν και σε χαμηλότερες βαθμίδες στην εκπαίδευση βελτιώνοντας συνολικά το εκπαιδευτικό έργο.