Αγνοήστε τα απειλητικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μην απαντάτε και κυρίως μην πληρώσετε αυτά που σας ζητούν, λένε μηχανικοί υπολογιστών αλλά και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τον καταιγισμό απειλητικών μηνυμάτων με εκβιαστικό περιεχόμενο.
Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου έχουν λάβει αυτού του είδους τα μηνύματα, τα οποία μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα περισσότερα στέλνονται από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκογκ.
«Η διαδικασία αυτή λέγεται ηλεκτρονικό ψάρεμα, μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε που έχει κάποιες γνώσεις χειρισμού υπολογιστών κι αυτό οφείλεται στα κενά ασφαλείας που υπάρχουν, κυρίως στα εταιρικά e mails. Διαθέτουν παλιά πρωτόκολλα προστασίας που είναι εύκολο να παραβιαστούν» αναφέρει ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Όπως εξηγεί, χρησιμοποιείται συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο στέλνει κατά χιλιάδες τα απειλητικά και εκβιαστικά αυτά μηνύματα.
Έτσι, ο λήπτης αυτού του μηνύματος βλέπει ότι το μέιλ αυτό του έχει αποσταλεί από τον προσωπικό του λογαριασμό, θεωρώντας ότι κάποιος τον έχει παραβιάσει. «Πλέον είναι μεταφρασμένα και στα ελληνικά και ζητείται αμοιβή σε κρυπτονόμισμα, το οποίο δεν είναι ανιχνεύσιμο.
Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί δεν υπάρχει κάποια σοβαρή παραβίαση του λογαριασμού του, ούτε έχουν καταγραφεί, όπως λέει ο αποστολέας, οι πολύ προσωπικές του στιγμές» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει ότι δυστυχώς έχουν ήδη εξαπατηθεί πολλά άτομα μέχρι και σήμερα
Τι λένε όμως αυτά τα μηνύματα; Σε γενικές γραμμές αναφέρουν ότι «έχει παραβιαστεί πλήρως ο λογαριασμός του παραλήπτη και ότι τον παρακολουθεί μήνες» Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «είχατε μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό μέσω ενός site ενηλίκων που επισκεφθήκατε.
Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να δω τα πάντα στην οθόνη σας, ενεργοποιήστε την κάμερα και το μικρόφωνο, αλλά δεν ξέρετε γι αυτό.
Έχω επίσης πρόσβαση σε όλες τις επαφές σας και όλη την αλληλογραφία σας. Έκανα ένα βίντεο που δείχνει πώς μπορείτε να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας στο αριστερό μισό της οθόνης, και στο δεξί μισό βλέπετε το βίντεο που παρακολουθήσατε.
Με ένα κλικ του ποντικιού, μπορώ να στείλω αυτό το βίντεο σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις επαφές σας στα κοινωνικά δίκτυα.
Μπορώ επίσης να δημοσιεύσω την πρόσβαση σε όλα τα e-mail αλληλογραφία σας και αγγελιοφόρους που χρησιμοποιείτε.
Αν θέλετε να το αποτρέψετε,
μεταφέρει το ποσό της 950€ στη διεύθυνση Bitcoin μου (αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό, γράψτε στο Google: “Αγοράστε Bitcoin”)».
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Λόγω των χιλιάδων μηνυμάτων που έλαβαν χρήστες του διαδικτύου η ΔΔΗΕ σε ανακοίνωσή της ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του διαδικτύου, για την προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να:
- αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
- μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
- μην επικοινωνούν ποτέ και για κανέναν λόγο με τους εκβιαστές,
- αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται, αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας e – mail: [email protected]
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlert…».