Αριστερά ο δρ. Βασίλης Μπίνας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ. Δεξιά ο καθ. Γιώργος Κυριακίδης επικεφαλής και διευθυντής της εταιρείας καινοτομίας από το ΙΤΕ
Αριστερά ο δρ. Βασίλης Μπίνας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ. Δεξιά ο καθ. Γιώργος Κυριακίδης επικεφαλής και διευθυντής της εταιρείας

Να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες και πιο καθαρούς κλειστούς χώρους στοχεύει η εταιρεία «PCN Materials ΙΚΕ», που αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία αξιοποίησης τεχνολογίας από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Πρόκειται για την πρώτη spin-off (τεχνοβλαστό) που αξιοποιεί χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο επενδύσεων EIF /European Investment Fund, μέσω της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Υψηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου (Venture Capital), Big Pi.

Αντικείμενο της εταιρείας είναι η αξιοποίηση των πατεντών που διαθέτει το Ίδρυμα σε καινοτόμα υλικά που αποδομούν αέριους ρύπους ενώ παράλληλα καταπολεμούν βακτήρια και καταστρέφουν ιούς, συμβάλλοντας στον καθαρισμό και απολύμανση κυρίως κλειστών χώρων όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, βιολογικούς σταθμούς και οίκους ευγηρίας.

Σημειώνεται πως η εν λόγω τεχνολογία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την δημόσια υγεία δεδομένου ότι μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση αιρούμενων σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι τέσσερις με δέκα φορές υψηλότερη από ό,τι στους εξωτερικούς χώρους ενώ το 97% των πολιτών που ζουν σε αστικές περιοχές περνούν περισσότερο από το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους και κτήρια.

Ο υπεύθυνος /διευθυντής της ΙΚΕ, καθηγητής Γιώργος Κυριακίδης αναφέρει πως «τα υλικά αυτά, υπό μορφή σκόνης, μπορούν  μετά από κατάλληλη μείξη με διάφορες ανόργανες και οργανικές μήτρες, όπως μπογιές  και επιχρίσματα, να καλύψουν διάφορες επιφάνειες από γυαλί, σοβά, τσιμέντο, γυψοσανίδα, ξύλο ή μέταλλο, αλλά και να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά ασθένειες που σχετίζονται με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα όπως άσθμα και βρογχίτιδα».

Ειδικότερα, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αποδόμηση παθογόνων όπως είναι ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus), η πνευμονία (Klebsiella Pneumonia), Escherichia Coli (E-Coli) και MS2 Bacteriophage σε υγρά απόβλητα, συμβάλλοντας έτσι στην  καταπολέμηση ενδο-νοσοκομειακών  λοιμώξεων και τον καθαρισμό υγρών αποβλήτων.

Σημειώνεται πως προηγήθηκαν μακροχρόνιες ερευνητικές  προσπάθειες και δύο επιτυχημένες εφαρμογές τόσο στο τούνελ των Μαλίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, για την αποδόμηση των καυσαερίων πριν από τέσσερα χρόνια, όσο και στα ιατρεία της ΣΕΑΠ, σε συνεργασία με το ΓΕΣ, πριν από δύο χρόνια.

Ο καθ. Σπύρος Αναστασιάδης, διευθυντής του ΙΗΔΛ, αναφέρει πως «η συγκεκριμένη καινοτόμος εφαρμογή βασίστηκε σε μακροχρόνια βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, πάντα υψηλής ποιότητας, που πραγματοποιήθηκε στα Εργαστήρια του Τομέα Υλικών και Διατάξεων του ΙΗΔΛ στο πλαίσιο κυρίως ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων».

Η πιλοτική παραγωγή των Φωτοκαταλυτικών υλικών θα γίνει από ειδικά διαμορφωμένο χώρο που ήδη διαμορφώνεται και εξοπλίζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ανώπολης (ΒΙΟΠΑΝ) του Δήμου Χερσονήσου, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα ημι-βιομηχανικής κλίμακας αναμένονται περί το τέλος του καλοκαιριού.