O καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Κρήτη, εξάλλου η Ιστορία του νησιού δείχνει πως έχει «χτυπηθεί» από σεισμό της τάξης των 8.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κώστας Συνολάκης υπενθύμισε ότι το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 ρίχτερ.  Το θέμα είναι αν υπάρχει η προετοιμασία.

Και επανερχόμαστε στο θέμα της εφαρμογής των πολεοδομικών κανονισμών ότι κανένας δεν επιτρέπει να χτίζει σε μπάζα. «Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα γίνει αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700-800 χρόνια.

Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει, αν θα είναι σε δεκαετίες, θα είναι σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει σε μια εκατονταετηρίδα τηρουμένων των αναλογιών και από ό,τι ξέρουμε από τις σεισμικές ζώνες και πώς συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει πώς θα γίνει σε 700 χρόνια ακριβώς, αλλά είναι ένας μέσος όρος στο ελληνικό τόξο», τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός στην Κρήτη, είπε χαρακτηριστικά ότι «σε πολλά συνέδρια γεωλόγων, ξένοι επιστήμονες λένε ότι το ελληνικό τόξο που δίνει μεγάλους σεισμούς, είναι αναρχικό σαν τους Έλληνες.

Δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει τους παγκόσμιους κανόνες της γεωλογίας και έπρεπε ήδη να έχει κάνει τον μεγάλο σεισμό, αλλά δεν τον έχει κάνει ακόμα. Οπότε είμαστε τυχεροί από αυτή την πλευρά. Μακάρι το ελληνικό τόξο να έχει την αίσθηση ότι κάνει ό,τι θέλει, όπως πολλές φορές κάνουμε στην Ελλάδα».

Γιατί έχουμε λίγους μετασεισμούς;

Ο σεισμολόγος, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως «μερικοί από “αρμόδια ινστιτούτα”, δηλώνουν ανήσυχοι γιατί, λέει, δεν έχουμε πολλούς μετασεισμούς μετά το σεισμό (Μ=6,3) στην Κρήτη. Από την πρώτη μέρα δήλωσα, και έκτοτε το λέω συνεχώς, ότι αυτό δεν είναι αφύσικο, γιατί το βάθος του κεντροειδούς – δηλαδή εκεί που είχαμε τη μέγιστη σεισμική ολίσθηση στο ρήγμα – είναι στα 20-30 χλμ, ας είναι το εστιακό βάθος – δηλαδή εκεί που ξεκινά η διάρρηξη – στα 8 χλμ. Σε μεγαλύτερα βάθη η παραγωγή μετασεισμών είναι μειωμένη.

Συμπέρασμα. Είναι φυσιολογική η μη γένεση μεγάλου πλήθους μετασεισμών. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ισχυρού μετασεισμού, γύρω στο 5 ή και μεγαλύτερο αποτελεί ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Άλλο το πλήθος, άλλο το μέγεθος».