Μέλος του ELIXIR και η Ελλάδα

Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής βιοδεδομένων ELIXIR με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη. Από την Κρήτη, μετέχουν το ΙΤΕ, το ΕΛΚΕΘΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το ELIXIR είναι η πανευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή που στηρίζει τη φύλαξη, την ανάλυση και τη διαχείριση των τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται διεθνώς από τις βιοεπιστήμες, και αποτελούν πλέον τη βάση για την ανάπτυξη της βιολογικής και βιοϊατρικής έρευνας, της βιοτεχνολογίας, και της καινοτομίας στις επιστήμες της ζωής.

Ως πλήρες μέλος του ELIXIR, η ελληνική κοινότητα της βιοπληροφορικής θα έχει τη δυνατότητα να ενώσει πλήρως τις δυνάμεις της με τις δραστηριότητες του ELIXIR και να επεκτείνει τη συνεργασία της με τους άλλους κόμβους του ELIXIR.

Ο καθηγητής Κώστας Φωτάκης δήλωσε: «Χαίρομαι που μπορώ να υπογράψω το ELIXIR Consortium Agreement εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Η λειτουργία μιας εύρωστης παν-ευρωπαϊκής υποδομής για τα δεδομένα στις βιοεπιστήμες είναι απολύτως απαραίτητη για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της σύγχρονης Βιολογίας. Προσδοκούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τους εταίρους μας στο ELIXIR και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα».

Το ELIXIR αριθμεί τώρα 22 μέλη και έναν παρατηρητή (Κύπρος), και είναι πλέον η μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή ESFRI, όσον αφορά τον αριθμό μελών.

Το ELIXIR-GR υποστηρίζει την έρευνα στις επιστήμες της ζωής και την εφαρμογή τους στην ιατρική, τις βιοεπιστήμες και την κοινωνία προσφέροντας παράλληλα έναν κατάλογο εργαλείων, υπηρεσιών και αναφορών για μέτρηση επίδοσης, εξασφαλίζοντας βέλτιστες πρακτικές, βιωσιμότητα και διαλειτουργικότητα με άλλες υποδομές βιολογικών και ιατρικών επιστημών.

Ο ελληνικός κόμβος του ELIXIR απαρτίζεται από 15 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ΕΔΕΤ ΑΕ, συντονίζεται από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ” – εποπτευόμενος φορέας της ΓΓΕΤ- και υποστηρίζεται για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το ELIXIR-GREECE, χάρη στη συνεργασία των συμμετεχόντων φορέων, παρέχει ήδη μια σειρά υπολογιστικών εργαλείων και βάσεων δεδομένων και αναπτύσσει μια σημαντική υπολογιστική υποδομή για την ελληνική βιοεπιστημονική κοινότητα. Η Ελλάδα συμμετείχε στο ELIXIR από τα πρώτα του βήματα ως παρατηρητής. Μετά την υπογραφή του ELIXIR Consortium Agreement γίνεται πλήρες μέλος, με δικαίωμα συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα του ELIXIR.