«Το «ΦΙΛΙΑ» ξεκινά τις έρευνες στις ελληνικές θάλασσες», ήταν ο τίτλος της «Π» στις 24 Σεπτεμβρίου 1986. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, το ερευνητικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ γίνεται… καινούριο!
Την περασμένη βδομάδα επέστρεψε εκεί που ανήκει, στο νερό, ενώ ήταν στην στεριά και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος από τον Σεπτέμβριο 2020 προκειμένου να επιμηκυνθεί κατά πέντε μέτρα αλλά και να εκσυγχρονιστεί.
Το έργο της επιμήκυνσης ολοκληρώθηκε και το «ΦΙΛΙΑ» καθελκύστηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής προκειμένου να συνεχιστούν οι υπόλοιπες εργασίες της ανακατασκευής εν όρμω.
Η επιχείρηση της καθέλκυσης ξεκίνησε στις 9 το πρωί με τη βοήθεια γερανογέφυρας, οι ιμάντες της οποίας έχουν τη δυνατότητα ανύψωσης βάρους 800 τόνων.
Το 200 τόνων «ΦΙΛΙΑ» σηκώθηκε από το έδαφος και αφού διέσχισε περίπου εκατό μέτρα στη στεριά καθελκύστηκε στη θάλασσα – τον «φυσικό του χώρο», όπως είπε ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Δρ. Αντώνης Μαγουλάς.
Το μήκος του από 26,1 μέτρα είναι πλέον 31 μέτρα, από επτά καμπίνες έχει δέκα, συνεπώς από 13 άτομα πλήρωμα μπορεί να φέρει 19.
«Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς το πλοίο έχει να προσφέρει πολλά στην αλιευτική έρευνα στην Ελλάδα, την θεμελίωσε και την στέριωσε, και τώρα ξαναμπαίνει στο στοιχείο του, αναβαθμισμένο, μεγαλύτερο και με καλύτερες δυνατότητες.
Αφού έκλεισε 35 χρόνια ζωής, τώρα κατατάσσεται σε άλλη κατηγορία και είναι πλέον νέο σκαρί», τονίζει ο Δρ. Αντώνης Μαγουλάς.
«Το ΦΙΛΙΑ έχει μια ιστορία 35 χρόνων, έχει σαρώσει τις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου πάρα πολλές φορές.
Από αυτές τις αποστολές έχει συλλεγεί ένας μεγάλος αριθμός δεδομένων που πραγματικά έχει βάλει τη χώρα μας στη χορεία των χωρών που κάνουν συστηματική καταγραφή αυτών ακριβώς των αλιευτικών και οικολογικών δεδομένων» τονίζει.
Το έργο είναι μέρος του Οδικού Χάρτη για τις Εθνικές Ερευνητικές Υποδομές.
Ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 3,6 εκάτ. ευρώ.
Καίριας σημασίας είναι το γεγονός ότι το ΦΙΛΙΑ μπορεί να διατεθεί και δωρεάν, με έξοδα που καλύπτονται από το έργο, για χρήση σε Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της χώρας.
«Αυτό συντελεί στην δικτύωση, την αύξηση των συνεργασιών με άλλους φορείς του ερευνητικού χώρου», τονίζει ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ.
Η καθέλκυση
Την καθέλκυση του «ΦΙΛΙΑ» παρακολούθησαν τόσο ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμος όσο και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή. «Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του σκάφους μας κάνει περήφανους και χαρούμενους» ανέφερε ο κ. Δήμας. «Η έρευνα και η καινοτομία είναι στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε λάβει αρκετές σημαντικές πρωτοβουλίες εκμεταλλευόμενοι και το Ταμείο Ανάκαμψης απ΄ όπου θα επενδυθεί στην έρευνα ένα πολύ σημαντικό ποσό που υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η κ. Αραμπατζή σημείωσε πως η καταγραφή και η αξιοποίηση των αλιευτικών δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου. «Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της “ κιβωτού της ωκεανογραφίας”, όπως μπορεί να αποκαλείται πλέον το ερευνητικό σκάφος πολλαπλών αποστολών “ΦΙΛΙΑ” του ΕΛΚΕΘΕ, είναι αυταπόδεικτης σημασίας για την προώθηση των αλιευτικών, ωκεανογραφικών και οικολογικών ερευνών και τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και την αειφορία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της αλιείας, της ιχθυοκαλλιέργειας» πρόσθεσε.
Το ΕΛΚΕΘΕ διαθέτει τρία ερευνητικά πλοία – το «Φιλία», που εδρεύει στο Ηράκλειο, πλαισιώνουν το «Αιγαίο» που έχει την έδρα του στον Πειραιά και το «Αλκυών» με έδρα τη Ρόδο. Ο στόλος αναμένεται να ενισχυθεί με την αγορά ενός ακόμη ερευνητικού σκάφους και με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 55 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, το Φιλία θα έχει σαλπάρει για την πρώτη του αποστολή, η οποία είναι η καταγραφή και η αποτίμηση της κατάστασης του πληθυσμού των πελαγίσιων ψαριών. «Περιμένουμε όλοι να πέσει στο νερό για ξεκινήσουμε τα ερευνητικά μας προγράμματα» λέει ο Θανάσης Μαχιάς, διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και επιβλέπων του έργου.
Ο ίδιος αναφέρει πως η πανδημία καθυστέρησε τις εργασίες που πλέον αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Όντας ήδη στο νερό, πάντως, το Φιλία θα αποκτήσει νέα όργανα ναυσιπλοΐας, καθώς και έναν νέο γερανό για τις έρευνές του. Ακόμη, θα διαμορφωθούν η γέφυρα και οι καμπίνες του σκάφους που θα φιλοξενούν πλήρωμα και επιστημονικό προσωπικό.