Με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας, με επικεφαλής την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko, συναντήθηκε την Τετάρτη στο αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με καθηγητές του Ιδρύματος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας, η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα ερευνητών του Ινστιτούτου.
Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής, Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας – Μικροβιακής Παθογένεσης.
Ο κ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.