Η ομάδα της Biomimetic
Η ομάδα της Biomimetic

Η φύση αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, αλλά και τους επιστήμονες! Τρανό παράδειγμα αποτελεί η ομάδα Biomimetic που επιχειρεί να δημιουργήσει στο εργαστήριό της τεχνολογίες που μιμούνται τις ιδιότητες της φύσης, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί φως από λέιζερ για την κατεργασία γυάλινων επιφανειών με σκοπό τη μείωση της αντανάκλασής τους.

Οι επιστήμονες εξετάζοντας τα φτερά του τζίτζικα και της πεταλούδας Greta oto (πεταλούδα με τα γυάλινα φτερά) παρατήρησαν πως κοσμούνται από πολύπλοκες μικροσκοπικές δομές. Επομένως, σκέφτηκαν πως ίσως μπορούν να προσδώσουν στις γυάλινες επιφάνειες τις αντανακλαστικές ιδιότητες που διαθέτουν τα φτερά των δύο εντόμων τροποποιώντας τις επιφάνειες τους με ειδικά διαμορφωμένους παλμούς από λέιζερ.

Η ομάδα της Biomimetic απαρτίζεται από πέντε ερευνητές που φιλοδοξούν να μιμηθούν τεχνολογικά τη φύση, μέσα στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λειζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Πρόκειται για τον διευθυντή ερευνών στο ΙΤΕ, Δρ. Μανώλη Στρατάκη, και τους ερευνητές Βαγγέλη Σκουλά, Ανδρέα Λεμονή, Αλέξανδρο Μιμίδη και Αντώνη Παπαδόπουλο. Ξεκίνησε από το Εργαστήριο Μικρο-Νανο δόμησης με Υπερβραχείς Παλμούς Λέιζερ (ΕΜΝΥΛ) στο ΙΤΕ.

Οι νικητές του διαγωνισμού Dragons Den -final pitch event

Βραβεία κοινού

Η Biomimetic είναι μία από τις νικήτριες startups του RG Challenge19 που ανακοινώθηκαν στον τελικό διαγωνισμό Dragons Den -final pitch event, που έλαβε χώρα στο London Business School στις 4 Ιουλίου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι κ.κ. Ανδρέας Λεμονής και Αντώνης Παπαδόπουλος.

Έχοντας ολοκληρώσει ένα εντατικό πρόγραμμα επιτάχυνσης 11 ημερών (accelerator), οι συμμετέχουσες ομάδες βελτίωσαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια καθώς και την τελική παρουσίαση (pitch) της εταιρείας τους με την υποστήριξη 30 διακεκριμένων μεντόρων και ειδικών του Reload Greece.

Οι 15 start-ups που συνδέονται με την Ελλάδα παρουσίασαν μπροστά στην κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τρεις γνωστούς επενδυτές και ένα κλειστό κοινό από διεθνείς επενδυτές και μέντορες του Reload Greece. Στο RG Challenge19 συμμετείχαν καινοτόμες start-ups από αναδυόμενους ψηφιακούς τομείς όπως η ιατρική, η εκπαίδευση, gaming, η μόδα, η ενέργεια και οι κατασκευές.

Η Biomimetic έλαβε το Βραβείο του Κοινού, η ομάδα συμμετείχε στο RG Challenge19 accelerator μέσα από τη συνεργασία του Reload Greece με το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Η ομάδα κέρδισε τρεις συμβουλευτικές συναντήσεις με τη δικηγορική εταιρεία Ignition Law, ένα διαδικτυακό σεμινάριο επικοινωνίας και μία συνεδρία για τη μύησή του στο επιχειρηματικό οικοσύστημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Anna Roberts Al Quasimi και μια συνάντηση 1:1 με την επενδύτρια Χρυσούλα Ζερβουδάκη.

Ο υποψήφιος διδάκτορας, κ. Βαγγέλης Σκουλάς, αναφέρει στην «Π» πως «η Biomimetic κατάφερε να κερδίσει το βραβείο κοινού, ένα από τα δύο που απονεμήθηκαν στο Reload Greece (RG) το οποίο ήταν ένα έντονο πρόγραμμα 11 ημερών που μας ώθησε στα όριά και μας έδωσε τεχνικό υπόβαθρο και γνώση των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ».

Τονίζει, ακόμα, ότι «το RG μας έδωσε σιγουριά για τα επόμενα βήματά μας και για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επιχείρησή μας, καθώς όλη η ομάδα της Biomimetic αποτελείται από ερευνητικό προσωπικό. Κάθε μέλος της ομάδας RG,

συμπεριλαμβανομένων διοργανωτών και συμβούλων, μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές σχετικά με το στρατηγικό μας επιχειρησιακό πλάνο».

Κινητά και τζιτζίκια

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να μειωθεί η αντανάκλαση των γυάλινων επιφανειών είναι κυρίως χημικές, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι το ίδιο ανθεκτικές. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται μπορεί να εφαρμοστεί σε οθόνες κινητών, laptop, τηλεόρασης ή ρολογιών, επιτρέποντάς μας να αναγνώσουμε τι αναγράφεται σε αυτές, χωρίς να μας εμποδίζει ο ήλιος.

Η μείωση της αντανάκλασης από το περιβάλλον φως μειώνει σημαντικά και την κατανάλωση ενέργειας στις ηλεκτρονικές συσκευές σε συνθήκες υψηλού φωτισμού, ενώ αντικαθιστά τις βλαβερές για το περιβάλλον, χημικές μεθόδους  που χρησιμοποιούνται σήμερα προκειμένου να δώσουν λύση στο ίδιο πρόβλημα.

Όσο αφορά στη… βοήθεια των τζιτζικιών, ο κ. Σκουλάς εξηγεί πως «τα φτερά των τζιτζικιών είναι αντι-ανακλαστικά και χάρη σε αυτά το φως του ήλιου τα διαπερνά και ζεσταίνει το σώμα τους, χωρίς να γίνονται ορατά στους θηρευτές τους.

Ουσιαστικά, ενώ στη φύση η διαδικασία αυτή διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια και επιτεύχθηκε μέσω της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής, εμείς, χρησιμοποιώντας μία λάμψη φωτός από λέιζερ, μπορούμε να τη μιμηθούμε πιστά».