Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης

«Δημιουργήθηκε μια αδιέξοδη κατάσταση καθώς οι απόψεις μου για την έρευνα και την καινοτομία δεν ταυτίζονταν με αυτές της κυβέρνησης».

Αυτό υποστηρίζει αναφερόμενος στην παραίτηση του από τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο Ηρακλειώτης καθηγητής, τονίζει μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής πως ήταν θέμα αξιοπρέπειας να πάψει να επενδύει χρόνο και ενέργεια σε μια θέση στην οποία, όπως υποστηρίζει, ο ρόλος του ήταν τελικά διακοσμητικός.

«Και ακόμα περισσότερο να αφήνω να εννοηθεί, δια της διατήρησης αυτής της θέσης, ότι συμπράττω και εγκρίνω πολιτικές στο χώρο της έρευνας με τις οποίες και διαφωνώ ριζικά».

Ο καθηγητής αναφέρει παράλληλα πως είχε συζητήσει εκτενώς τις θέσεις του με την κυβέρνηση και όλους τους συναρμόδιους, αλλά τελικά οι συζητήσεις δεν είχαν την πρακτική εφαρμογή που είχε συζητηθεί προτού ακόμα αναλάβει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης, δεν είχε καμία ενόχληση ως προς το αναφέρεται στον αρμόδιο Υπουργό αντί του πρωθυπουργού, ωστόσο διευκρινίζει πως στην πραγματικότητα δεν ζητήθηκε ποτέ καμία γνώμη ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον αρμόδιο υφυπουργό πάνω σε θέματα έρευνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το βασικό σημείο που τον οδήγησε στην παραίτηση, ήταν το γεγονός πως η σημερινή κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην επιχειρηματικότητα, αλλά πολύ μικρή στην έρευνα, η οποία σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με την επιχειρηματικότητα.

Όπως εξηγεί ο Μανώλης Δερμιτζάκης, με βάση το μοντέλο που υιοθετεί η κυβέρνηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπήρχε ενδεχομένως μια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, ωστόσο θα έλλειπε το βασικό εργαλείο της τεκμηρίωσης, το οποίο και ο καθηγητής θεωρεί ως εχέγγυο για τη διατήρηση της συνολικότερης αναπτυξιακής προοπτικής.

Όπως τονίζει ο ίδιος, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει παντού στο εξωτερικό, αφού πρώτα πρέπει να υποστηριχθεί η γνώση της παραγωγής και στη συνέχεια η εκμετάλλευση της από την αγορά, όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα κέντρα καινοτομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, του Ισραήλ και της Βρετανίας.

Σε προσωπική του μάλιστα ανάρτηση ο καθηγητής σε συνέχεια της συνέντευξης του, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όλα τα μέλη του ΕΣΕΤΕΚ, τα οποία δηλώνει ότι εκτιμά και θεωρεί φίλους.

«Κάναμε πολύ καλή δουλειά και ήμασταν πολύ δημιουργικοί στην περίοδο αυτή» αναφέρει για να προσθέσει:

«Προφανώς μπορούμε να διαφωνούμε στη σημασία που έδινε η κυβέρνηση στο έργο μας, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αξία του. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή με τον νέο πρόεδρο θα δημοσιοποιηθεί».

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης υποστηρίζει επίσης ότι σέβεται και εκτιμά ιδιαίτερα το νέο πρόεδρο, κάνοντας σαφές ότι θα είναι στη διάθεση του για ό,τι χρειαστεί.

Κατευνάζοντας τα πνεύματα ο καθηγητής δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρμόδιο υφυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να είχαμε διαφορετική προσέγγιση στην έρευνα, αλλά σε τέτοιο υψηλό επίπεδο πικρίες δεν χωρούν».