ο Ξενοφών Δημητρόπουλος (επίκουρος καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής Ινστιτούτου Πληροφορικής Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας)
ο Ξενοφών Δημητρόπουλος

Η Κρήτη πρωτοστατεί, για ακόμα μια χρονιά, στις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Συνολικά, ακόμα τρεις ερευνητές από την Ελλάδα επιλέχθηκαν για να χρηματοδοτηθούν από το ERC, λαμβάνοντας επιχορήγηση «Proof of Concept Grants».

Η ανακοίνωση αφορά στον τρίτο γύρο των σχετικών αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στο ERC κατά το 2017.

ο Γιάννης Σμαραγδάκης (καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Αθηνών)

Οι ερευνητές είναι ο Ξενοφών Δημητρόπουλος (επίκουρος καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής Ινστιτούτου Πληροφορικής Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας), ο Αθανάσιος Δημουλάς (Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας «Δημόκριτου») και ο Γιάννης Σμαραγδάκης (καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Αθηνών). Ο δρ Σμαραγδάκης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει διαγράψει μια λαμπρή σταδιοδρομία στις ΗΠΑ.

Κατά τους δύο προηγούμενους γύρους αιτήσεων επιχορήγησης το 2017 είχαν ήδη επιλεχθεί άλλοι δύο Έλληνες ερευνητές για επιχορήγηση «Proof of Concept Grants», ο Κώστας Γαλιώτης (καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και ερευνητής ΙΤΕ) και ο Γιώργος Βασιλικογιαννάκης (καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης).

Μέσω της δράσης «Proof of Concept Grants» χρηματοδοτούνται ερευνητές που είναι ήδη αποδέκτες χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν την εφαρμογή των πρωτοποριακών ιδεών τους στην πράξη, τις δυνατότητες κατοχύρωσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και εμπορικής αξιοποίησης, προκειμένου τα ερευνητικά αποτελέσματά τους να έχουν αντίκτυπο στην αγορά.

Συνολικά, για το 2017, μέσω του προγράμματος «Ορίζων 2020» της ΕΕ, δόθηκαν επιχορηγήσεις 24 εκατ. ευρώ για «Proof of Concept Grants». Το ERC ενέκρινε προτάσεις 160 Ευρωπαίων ερευνητών (οι πέντε είναι οι προαναφερόμενοι Έλληνες), που θα λάβουν ο καθένας έως 150.000 ευρώ. Οι τρεις βασικές κατηγορίες επιχορηγήσεων του ERC σε ερευνητές είναι οι Starting Grants (εκκίνησης), Consolidator Grants (εδραίωσης) και Advanced Grants (προωθημένης έρευνας), ενώ το 2017 τέθηκαν ξανά σε ισχύ και οι επιχορηγήσεις Synergy Grants (συνέργειας).

Καλύπτει τα κενά ασφάλειας του διαδικτύου

Ο κ. Δημητρόπουλος εξηγεί στην «Π» πως στόχος της συγκεκριμένης επιχορήγησης είναι η μεταφορά της τεχνολογίας προς τις επιχειρήσεις. Η έρευνά του λαμβάνει το ποσό των 150.000 ευρώ για ενάμιση χρόνο. Ήδη, «τρέχει» εδώ και δύο χρόνια και η ομάδα του συνεργάζεται με επιστήμονες από την Αμερική.

Όπως εξηγεί, αντικείμενο της έρευνάς του είναι οι κυβερνοεπιθέσεις και τα κενά ασφαλείας που έχει το βασικό σύστημα δρομολόγησης του διαδικτύου, παλιά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Τα κενά ασφαλείας επιτρέπουν είτε σε κάποιο κακόβουλο άτομο ή από λάθος να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο διαδίκτυο, όπως συνέβη στις αρχές Νοεμβρίου σε μία μεγάλη εταιρεία στην Αμερική που δεν είχε ίντερνετ για δύο με τρεις ώρες αλλά και τον προηγούμενο χρόνο που από ένα σφάλμα της Google η Ιαπωνία δεν είχε ίντερνετ. «Στο ίντερνετ, βασίζονται τόσα στη ζωή μας και είναι εντυπωσιακό ότι είναι  ευάλωτο σε τέτοια κλίμακα», τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Η ομάδα του έχει αναπτύξει μία τεχνική για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των επιθέσεων, βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ενώ η αντιμετώπιση μπορεί να χρειαζόταν από ώρες ως και μέρες, τώρα απαιτείται μονάχα ένα λεπτό!