Μία από τις κορυφαίες διακρίσεις στην επιστήμη της Αστροφυσικής έλαβε ο Ηρακλειώτης ερευνητής, Ιωάννης Λιοδάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Φινλανδικό Κέντρο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Τούρκου, ο οποίος επιλέχθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, όπως ανακοίνωσε η τελευταία, για να πάρει την Υποτροφία Gruber.
Η εν λόγω υποτροφία (fellowship), την οποία χρηματοδοτεί ετησίως από το 2011 το Ίδρυμα Gruber του Πανεπιστημίου του Γιέηλ των ΗΠΑ, συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 ευρώ και αποσκοπεί να υποστηρίξει την έρευνα πολλά υποσχόμενων νέων επιστημόνων στο πεδίο της αστροφυσικής. Φέτος το Ίδρυμα θα δώσει για πρώτη φορά τρεις (αντί για δύο υποτροφίες), εκ των οποίων τη μία στον Ι.Λιοδάκη.
Όπως αναφέρει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση σε σχετική ανακοίνωση, ο Λιοδάκης πρόσφατα ξεκίνησε να μελετά τις εκπομπές των μπλέιζαρς (blazars), μιας κατηγορίας ενεργών γαλαξιακών πυρήνων που φιλοξενούν στο κέντρο τους τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες στο σύμπαν και παράγουν εκπομπές ακτινοβολίας υψηλών ενεργειών.
Ο Έλληνας ερευνητής σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πήρε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και, προτού πάει στη Φινλανδία, είχε κάνει έρευνα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
Ο ίδιος αναφέρει στην «Π» πως «είμαι πραγματικά χαρούμενος που η Διεθνής Αστρονομική Ένωση και το Gruber foundation με επέλεξαν να είμαι ένας από τους υπότροφους για το 2020. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για ένα νέο επιστήμονα όπως εγώ να βλέπει ότι η δουλειά του αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στις εποχές που ζούμε».
Η έρευνά του είναι πάνω σε πίδακες ύλης από υπερμαζικές μαύρες τρύπες στα κέντρα μακρινών γαλαξιών. Ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ξεκίνησε το πρόγραμμα PAVES (https://kipac.stanford.edu/paves), ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επιστημόνων με χώρες που παραδοσιακά δεν έχουν επαρκή εκπροσώπηση στην αστρονομία, για οικονομικούς λόγους. «Με την υποτροφία Gruber ελπίζω να συνεχίσω παρόμοιες προσπάθειες για να αυξηθεί η εκπροσώπηση από ερευνητές που βρίσκονται σε τέτοιες χώρες», αναφέρει.
Διάκριση για όλη την Κρήτη
Ο κ. Λιοδάκης τονίζει πως «το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, από όπου πήρα το διδακτορικό μου, είναι από τα καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη. Το επίπεδο έρευνας, αν και συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, είναι πραγματικά εφάμιλλο με αυτό των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου. Ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί απόφοιτοι του τμήματος, όπως εγώ, συνέχισαν τις καριέρες τους στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής και του κόσμου».
Η υπεύθυνη καθηγήτριά του, κ. Βάσω Παυλίδου, αναφέρει πως «όλοι μας στο Τμήμα Φυσικής και στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχία του αποφοίτου του προγράμματος διδακτορικών σπουδών μας, Γιάννη Λιοδάκη.
Η βράβευσή του με την υποτροφία Gruber της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, που απονέμεται ετησίως σε ως τρεις εξαίρετους νέους ερευνητές από όλον τον κόσμο, αποτελεί σπουδαία αναγνώριση της δουλειάς του και των επιτευγμάτων του, αλλά και των προσπαθειών του για τη διαρκή βελτίωση της Αστρονομικής Κοινότητας».
Αναφέρει ότι ο κ. Λιοδάκης είχε επίσης βραβευθεί το 2017, κατά την αποφοίτησή του, με το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρία, «οπότε εμείς στην Ελλάδα και την Κρήτη γνωρίζουμε για το ταλέντο του και τις επιδόσεις του εδώ και καιρό.
Φεύγοντας από εμάς, ο Γιάννης εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ, όπου, εκτός από τη σπουδαία συνέπεια του ερευνητικού του έργου, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να αυξήσει τη συμμετοχή σε αστρονομικά προγράμματα επιστημόνων και φοιτητών από λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, χώρες που παραδοσιακά δεν έχουν μεγάλη εκπροσώπηση στο χώρο της αστροφυσικής.
Το πρόγραμμα ήταν τόσο επιτυχημένο, ώστε το Στάνφορντ το καθιέρωσε πλέον ως μόνιμο θεσμό. Μέρος του χρηματικού βραβείου της βράβευσής του από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση αντίστοιχου προγράμματος στην Ευρώπη, στο Φιλνανδικό Κέντρο Αστρονομίας με τηλεσκόπια του ESO (όπου ο Γιάννης συνεχίζει τώρα την έρευνά του)», τονίζει.
Τέλος, η κ. Παυλίδου αναφέρει ότι «ο Γιάννης συνεχίζει έτσι την παράδοση διεθνών βραβεύσεων των φοιτητών Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου μας, μετά και την Τζίνα Πανοπούλου, που έχει τιμηθεί με το βραβείο της Διεθνούς Αστρνομικής Ένωσης για καλύτερη διδακτορική διατριβή και την υποτροφία Hubble της ΝΑΣΑ, και του Άρη Τρίτση, που βραβεύθηκε φέτος με το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής των τελευταίων τριών χρόνων από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Ένωση».