Σε μια τεράστια επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα προχωρά η πάγκοσμια εταιρεία Microsoft, η οποία και πρόκειται να δημιουργήσει στη χώρα τεράστια κέντρα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων.
Η επένδυση παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth, μαζί με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ στο μουσείο της Ακρόπολης.
Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις, όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος.
Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region. Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.
Αρκετές θα είναι και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Μάλιστα, επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft ή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες προϋποθέτουν την πρόσληψη επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενισχύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.
Τα πιο σημαντικά οφέλη, όμως, εν προκειμένω δεν προκύπτουν ούτε από το κεφάλαιο που θα επενδυθεί αλλά ούτε και από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Αντίθετα θα είναι προϊόν της λειτουργίας των data centers στη χώρα μας. Η επένδυση αυτή έχει διαφορετική ποιότητα. Κινητοποιεί τον μετασχηματισμό υπολοίπων επιχειρήσεων.
«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα έχει και το cloud (σύννεφο)» είπε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της παρουσίασης και εξήρε τη σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης στη χώρα μας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα, προκειμένου η χώρα να κάνει άλμα στο μέλλον και να είναι όλοι οι Έλληνες με τους νικητές της 4ης βομηχανικής επανάστασης. Σε άλλες εποχές τρεις γιγαντιαίοι σταθμοί ψηφιακής αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων στην Ελλάδα θα έμοιαζε φανταστικό σενάριο, όμως έγινε πραγματικότητα».
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός, όταν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον πρόεδρο της Microsoft και να τον πείσει να επενδύσει περαιτέρω στη χώρα μας. Όπως εξήγησε η επένδυση αυτή έχει πολυεπίπεδη οικονομική σημασία, αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση, και καθιστά την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο του cloud, της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην υπάρχουσα επένδυση μέσω εφαρμογής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου, από το 2021, -όπως είπε- «ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων και της ίδιας της ζωής της αρχαίας Ολυμπίας όπως ήταν πριν 2,5 χιλιετίες. Και κάθε κάτοικος της γης θα μπορεί να ζήσει εικονικά στην περιοχή, και να θαυμάσει τα αριστουργήματά της». Και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας από μια διαφορετική σκοπιά».
Συμπλήρωσε ότι η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center αυτομάτως αναβαθμίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό και για την Ελλάδα συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία πέρα από τις θέσεις εργασίας, η οποία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με βάση εμπειρία άλλες χώρες.
«Εκτινάσσεται το όφελος αν αποτιμηθεί η ανταγωνιστικότητα και ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων που ανακαλύπτουν την προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν” εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη που εργάστηκαν σκληρά για αυτή την επένδυση, όπως είπε, και τόνισε ότι δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα με μικρότερο κόστος.
«Ως χρήστης των ψηφιακών μέσων και ως πολίτης περιμένω μεγαλύτερη ταχύτητα χαμηλότερο κόστος, και περισσότερη ασφάλεια στη διαχείριση των δεδομένων που παραμένουν στον τόπο μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Πιο γρήγορη ανταπόκριση σε εφαρμογές που χρησιμοποιεί το δημόσιο, και πολλές δουλειές με όχημα το πρόγραμμα επιμόρφωσης της Microsoft για 100 χιλιάδες συμπολίτες μας που θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες.
Ως πρωθυπουργός, όμως, οι φιλοδοξίες μου είναι περισσότερες και, καθώς η χώρα μας γίνεται από τις λίγες που φιλοξενούν τέτοια data centers, προχωρά σε μια τομή ολιστικού εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης είναι γνωστός ο ευεργετικός αντίκτυπος μιας τέτοιας επένδυσης σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν περισσότερο, ενώ η επένδυση αυτή θα δώσει ώθηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις, θα βοηθήσει στην άνθηση της έρευνας και την ανακοπή και -γιατί όχι- την αντιστροφή του ρεύματος brain drain».
Επισήμανε, επίσης ότι η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει παράθυρο γνώσης για όλους. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταργήσει διακρίσεις, περιθωριοποιώντας το περιθώριο και προβάλλοντας την εξωστρέφεια, αρκεί να έχουν όλοι πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες σε λογικό κόστος».
Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου του ψηφιακού αναλφαβητισμού, τονίζοντας πως πρέπει να πολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα που μπορούν να δημιουργήσουν τα νέα ρήγματα του μέλλοντος, αν δεν αντιμετωπιστούν.