Νέο δι-ιδρυματικό πρόγραμμα «Βιοϊατρικής Μηχανικής» υλοποιούν το Πανεπιστήμιο το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΙΤΕ
Σε ένα πεδίο σύγχρονης έρευνας που έχει εφαρμογή και στον άνθρωπο επενδύουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που παρουσίασαν χθες την πρώτη ακαδημαϊκή τους συνεργασία σε ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Το νέο δι-ιδρυματικό πρόγραμμα «Βιοϊατρικής Μηχανικής» στοχεύει στην παροχή των αναγκαίων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων, της πρακτικής εξειδίκευσης και των μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων σε αποφοίτους που αναζητούν καριέρα ως βιοϊατρικοί μηχανικοί στα νοσοκομεία, στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης ή σε σχετικό τομέα στον ακαδημαϊκό κόσμο.
Στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο ενισχύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τη φήμη της Κρήτης. Στη σημασία της συνεργασίας των τριών ιδρυμάτων αναφέρθηκαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Βασίλης Διγαλάκης, και ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018. Επίσημη γλώσσα εκπαίδευσης του προγράμματος θα είναι η Αγγλική. Απευθύνεται σε Έλληνες και αλλοδαπούς πτυχιούχους Σχολών Μηχανικών (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, χημ. μηχανικοί), Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Βιολόγων, Φυσικών, Χημικών, Επιστήμης Πληροφορικής, Επιστήμης Υλικών κ.ά. συναφών ειδικοτήτων. Στη νέα εποχή της ιατρικής οι ποσοτικές μέθοδοι της μηχανικής και της επιστήμης των συστημάτων διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διάγνωση, στη θεραπεία και στον σχεδιασμό ιατρικών συστημάτων.
Το πρόγραμμα Βιοϊατρικής Μηχανικής θα διαμορφώσει και θα προωθήσει την επιστήμη και την τεχνολογία, μέσω της καινοτόμου έρευνας και εκπαίδευσης, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των μεθόδων μηχανικής στον κύριο κορμό της υγειονομικής περίθαλψης.
Το πρόγραμμα είναι διετές, πλήρους απασχόλησης και θα περιλαμβάνει στο πρώτο έτος την παρακολούθηση βασικών και προαιρετικών μαθημάτων που παρέχονται σε έξι ενότητες, μαζί με δύο περιόδους άσκησης δύο μηνών έκαστη σε επιλεγμένα εργαστήρια και στο δεύτερο έτος την ολοκλήρωση ενός 12μηνου πρακτικού έργου, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα συνδεδεμένα εργαστήρια.
Σε όλη τη διάρκεια της διετίας προβλέπονται επίσης σεμινάρια σε θέματα αιχμής από εξωτερικούς ομιλητές διεθνούς κύρους από τον χώρο της έρευνας, της υγείας και της βιομηχανίας.
Αναμένεται να υπάρχουν δίδακτρα, σύμφωνα, πάντα με τον νέο νόμο που ισχύει και για τα μεταπτυχιακά.