Τη δυναμική στήριξη του Υπουργείου Υποδομών στην αξιοποίηση των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών, στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών υπογράμμισε ο υφυπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στο 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο Ενέργειας «International Energy Exhibition of Greece» στο πλαίσιο του οποίου τόνισε ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της υδρογονοκίνησης. Ο ίδιος μίλησε για την εφαρμογή ενός δυναμικού σχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με σημαντικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από ιδιώτες και επαγγελματίες.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε το μητρώο του υπουργείου, περιλαμβάνει σήμερα 3.799 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Μάλιστα όπως είπε είναι εντυπωσιακό ότι περισσότερα από τα μισά, και συγκεκριμένα τα 2.148, έχουν ταξινομηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή τους τελευταίους 10 μήνες, ποσοστό 56%! Επίσης, συνυπολογίζοντας και τα υβριδικά, μόνο το 2020 και τους πρώτους έξι μήνες του 2021, έχουμε 6.592 ταξινομήσεις οχημάτων, φιλικών προς το περιβάλλον.
Όπως σχολίασε ο υπουργός, «μπορεί ο συνολικός αριθμός να φαίνεται μικρός, αλλά καταγράφεται μια ισχυρή δυναμική υπέρ της ηλεκτροκίνησης.
Κινητικότητα χαμηλών ρύπων
Ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κινητικότητα χαμηλών ρύπων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υιοθετεί μια πολιτική αξιοποίησης των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών στις μεταφορές και ταυτόχρονα, επιδιώκει να καταστήσει τις πόλεις μας φιλικότερες προς το περιβάλλον και τους κατοίκους τους.
Κεντρικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση της Μικροκινητικότητας και η εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, οι ευφυείς μεταφορές και τα εναλλακτικά καύσιμα με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και την υδρογονοκίνηση. Ειδικότερα, όσον αφορά στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ο Υφυπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι στον
«καινούργιο νόμο που θεσπίσαμε για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, περιλαμβάνονται απλοί και ενιαίοι κανόνες για την εκπόνηση, εφαρμογή και εποπτεία των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Προσβασιμότητα, ηλεκτροκίνητα οχήματα και υποδομές ηλεκτροκίνησης στις πόλεις, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις υπέρ της ήπιων μορφών μετακίνησης, έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας.
Οι ΟΤΑ διαθέτουν πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και να υλοποιήσουν πολλά έργα που θα ομορφύνουν τις πόλεις τους, θα βελτιώσουν την ποιότητα των μετακινήσεων και το επίπεδο της οδικής ασφάλειας». Το δεύτερο κεφάλαιο του νόμου είναι η Μικροκινητικότητα, και αφορά στα ηλεκτρικά πατίνια, ρόλερς και άλλα μέσα που κατέκλυσαν τις πόλεις σε όλο τον κόσμο, αιφνιδιάζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών.
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που απέκτησε θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει κανόνες κυκλοφορίας αυτών των μέσων». Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών περιέγραψε και το πλαίσιο πρωτοβουλιών για την υδρογονοκίνηση, σημειώνει ότι «αναμένοντας τον χαρακτηρισμό του υδρογόνου ως καύσιμο μεταφορών στη χώρα μας, που αποτελεί το πρώτο βήμα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα κληθεί να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που άπτονται της χρήσης του νέου καυσίμου.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται: Σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων, δηλαδή πρατήρια υδρογόνου, προδιαγραφές των εγκαταστάσεων. Προδιαγραφές ασφαλείας. Ταξινόμηση και τεχνικός έλεγχος οχημάτων υδρογόνου και φυσικά, τεχνική υποστήριξη σε εξειδικευμένα συνεργεία και τεχνίτες που να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να ελέγχουν και να επισκευάζουν αυτά τα οχήματα».
Ο Ο.Α.Κ. στις εργασίες του 5ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Ενέργειας
Τα μεγάλα ενεργειακά θέματα της Κρήτης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Ο.Α.Κ. τα επόμενα χρόνια, στην προσπάθεια «ανάδειξης» της Κρήτης σε «πράσινο» νησί, συζήτησαν χθες στο περιθώριο των εργασιών του 5ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Ενέργειας στην Χερσόνησο Ηρακλείου, στο οποίο συμμετείχε αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, με την παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου του Ο.Α.Κ. κ. Άρη Παπαδογιάννη και του προέδρου του Δ.Σ. κ. Λευτέρη Κοπάση.
«Η «Πράσινη» ενέργεια αποτελεί το μεγάλο στόχο των επόμενων χρόνων για την Ελλάδα γενικότερα αλλά και για την Κρήτη, πιο ειδικά. Ο «ρόλος» του νησιού μας στον ενεργειακό «χάρτη» αναβαθμίζεται αισθητά λόγω της κατασκευής πολύ σημαντικών έργων, που έχουν στο επίκεντρο τους την Κρήτη.
Στον Ο.Α.Κ., βλέπουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως μια μεγάλη πρόκληση και από κοινού αλλά και σε στενή συνεργασία με το σύμπλεγμα των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων, θα εργαστούμε με στοχοπροσήλωση, προκειμένου η Κρήτη, να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης, αλλά και ν’ αποτελέσει το μεγάλο πρωταγωνιστή των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδο- γιάννης.