Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο αναστέλλεται η διαδικασία έναρξης για ίδρυση νέων σχολών

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος και αναπόφευκτου θανάτου επισφραγίστηκε και επίσημα με την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας να εξαιρέσει και από τους Οδηγούς Σπουδών 36 υπό σύσταση τμήματα, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να λειτουργήσουν σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Η επικείμενη λειτουργία των τμημάτων, τα οποία ωστόσο υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, είχε ανασταλεί επί Υπουργίας κιόλας Κεραμέως, με την επισήμανση ότι εκτός από πρόθεση, δεν υπήρχε ούτε η δυνατότητα λειτουργίας τους, ούτε όμως και οι πόροι.

Ειδικότερα για την Κρήτη, τα τμήματα που είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί Γαβρόγλου, ήταν το Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Ηράκλειο, το Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Νικόλαο, των Μηχανικών Βιοϊατρικής στο Ηράκλειο, των Μουσικών Σπουδών στο Ρέθυμνο, της Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα και των Χημικών Μηχανικών στα Χανιά.

Η επίσημη ανακοίνωση πάντως του Υπουργείου δεν φάνηκε να ενοχλεί σχεδόν κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφού εκτός του ότι τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν απλώς σχεδιαστεί στα χαρτιά, ήθελαν επίσης τεράστια οργάνωση, προσωπικό, αλλά και χρήμα, τα οποία δεν υπήρχαν.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας που καταδεικνύεται είναι το γεγονός πως αν και τα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Φυσικοθεραπείας μοιράζονται κοινά εργαστήρια και θα έπρεπε κανονικά να είναι στην ίδια πόλη, ο σχεδιασμός Γαβρόγλου προέβλεπε τμήμα Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Νικόλαο και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα. Εφόσον κάτι τέτοιο ίσχυε βέβαια, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και κατά συνέπεια το Δημόσιο θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με το κόστος διπλών εργαστηρίων.

Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός Γαβρόγλου πρότεινε για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τμήματα Μηχανικών σε Ηράκλειο και Χανιά, τη στιγμή που υπάρχει Πολυτεχνείο στα Χανιά όπου και πιθανά θα μπορούσαν να ενσωματωθούν τα εν λόγω τμήματα.

Όλες αυτές οι παθογένειες, σε συνδυασμό με το γεγονός των πολύ μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά και της έλλειψης πόρων, οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναστολή του σχεδιασμού, στη λογική ότι θα υπάρξει νέο πλάνο και νέος σχεδιασμός για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κρήτη.

Στο μεταξύ πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία και καυτηριάζει το γεγονός, μιλώντας για «λουκέτα» τμημάτων και για προσπάθεια ενίσχυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

«Οριστικό  τέλος μπαίνει στη λειτουργία 36 πανεπιστημιακών τμημάτων, που επρόκειτο να λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Τα τμήματα αυτά είχαν ιδρυθεί το 2019   από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και επρόκειτο να λειτουργήσουν σταδιακά το 2021 και 2022.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, αυτά τα τμήματα μπήκαν σε αναστολή, υποτίθεται για να εξεταστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τη λειτουργία τους. Με την απόφαση αυτή, λουκέτο μπαίνει και σε 6 τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ στην Κρήτη:

  • Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
  • Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
  • Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
  • Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
  • Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
  • Χημικών Μηχανικών (Χανιά) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση 36 πανεπιστημιακών τμημάτων, επιβεβαιώνοντας πως ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια περνά από τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων ΑΕΙ.  Συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της στο χώρο της εκπαίδευσης. Στην αρχή με τα κολλέγια, τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ξεχνά τα δημόσια ΑΕΙ που υποχρηματοδοτούνται, έχουν ελλείψεις προσωπικού και μειώνονται κάθε χρόνο οι φοιτητές τους λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Αντί να απολογηθούν, παπαγαλίζουν μονότονα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τα συγκεκριμένα τμήματα προεκλογικά, χωρίς ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Ξεχνούν τις σχετικές εισηγήσεις των Συγκλήτων που αγωνίζονταν για τη δημιουργία αυτών των τμημάτων.

Ο στόχος ξεκάθαρος: επιθυμούν ένα μικρό, δημόσιο Πανεπιστήμιο, ώστε να αφεθεί χώρος στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Για μια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και του τόπου».