Στο πλαίσιο του έργου 𝐏𝐡𝐚𝐫𝐨𝐬 – 𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐤 𝐀𝐈 𝐅𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐲 𝐟𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐥𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐀𝐈 𝐢𝐧𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής θα συντονίσει τις δραστηριότητες της κοινοπραξίας για την εφαρμογή μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα της Υγείας και την παραγωγή νέων υπηρεσιών για την ενδυνάμωση του εθνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα AI Factories εντάσσεται στην κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση EuroHPC Joint Undertaking, στην οποία το Ινστιτούτο Πληροφορικής συμμετέχει με μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων έργων, που στόχο έχουν την ενίσχυση της τεχνολογικής αυτονομίας της Ευρώπης μέσω της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερυπολογιστικών κέντρων που θα βασίζονται σε ευρωπαϊκή τεχνολογία.
Την έρευνα για την αξιοπιστία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) θα διεξάγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του μαζί με άλλα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα στο εργοστάσιο ΤΝ «ΦΑΡΟΣ», που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση «Pharos – The Greek AI Factory for accelerating AI innovation», που υπέβαλε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC (EuroHPC Joint Undertaking) αφορά σε ένα από τα πρώτα «εργοστάσια» TN της Ευρώπης και θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Στον «Φάρο» συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Έναρξη του προγράμματος τον Μάρτιο
Ο «ΦΑΡΟΣ» είναι ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το πρόγραμμα EuroHPC Joint Undertaking και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους. Η έναρξη του έργου έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025, με συνολική διάρκεια 36 μήνες.
Θα υλοποιηθεί από την εθνική κοινοπραξία με επικεφαλής το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εταίρους το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ-Δ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Υπερταμείο/Growthfund (το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο), σε άμεση συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Strategic Foresight) της Κυβέρνησης.
Ο «ΦΑΡΟΣ» θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ με έμφαση στους ακόλουθους τρεις τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στη συνεχή υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Σχεδίου για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ, που διαμορφώθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ.
Θα χρησιμοποιεί την υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων του υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές υποδομές. Η συνεργασία των AI Factories όλων των χωρών, θα παρέχει τη δυνατότητα τα συνολικά παραγόμενα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων των πολιτών της Ευρώπης.