Ινστιτούτο Αστροφυσικής ΙΤΕ
Θέμα μηνών είναι η έναρξη λειτουργίας του έβδομου Ινστιτούτου του ΙΤΕ.

Τη δυνατότητα να κοιτάζει «κατάματα» τα αστέρια θα έχει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας πριν ολοκληρωθεί το 2018, αφού είναι θέμα λίγων μηνών, πλέον, η έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής. Η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή του νέου Ινστιτούτου βρίσκεται στον «αέρα» τις τελευταίες ημέρες και οι υποψηφιότητες κατατίθενται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση ως τις 20 Ιουνίου, η εξέταση των υποψηφιοτήτων και η επιλογή του ατόμου που θα βρεθεί στο τιμόνι του Ινστιτούτου αναμένεται να γίνει τους μήνες που θα ακολουθήσουν κι έτσι το αίτημα δέκα χρόνων του ΙΤΕ θα γίνει πραγματικότητα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους!

Σημειώνεται πως η προκήρυξη είναι διεθνής, οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν τα προσόντα διορισμού σε θέση ερευνητή Α ́ βαθμίδας ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητή  ΑΕΙ. Η προκήρυξη αναφέρει πως οι  ερευνητές  είναι επιστήμονες  υψηλής  επιστημονικής  εμπειρίας  και  κατάρτισης,  κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Πρέπει, ακόμα, να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και να μην έχουν συμπληρώσει κατά τον χρόνο υποβολής της υποψηφιότητάς τους το 63ο έτος της ηλικίας τους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου προΐσταται των υπηρεσιών αυτού, έχει την ευθύνη για τη λειτουργία  του ινστιτούτου, την κατάρτιση και εισήγηση  στο διοικητικό συμβούλιο  του  ερευνητικού  κέντρου  του  ερευνητικού  και  αναπτυξιακού  προγράμματος  του Ινστιτούτου, την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετησίου προϋπολογισμού του ερευνητικού κέντρου που αφορούν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με τον εσωτερικό κανονισμό ή ειδικότερα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, είναι  πλήρους  απασχόλησης  και  διορίζεται  με  απόφαση  του υπουργού  Παιδείας, Έρευνας    και Θρησκευμάτων για ορισμένο χρόνο, διάρκειας τεσσάρων ετών.

Συγχρόνως  μπορεί  να  ασκεί  ερευνητικά  καθήκοντα  στο  ίδιο  ερευνητικό  κέντρο  και  αν  είναι καθηγητής Α.Ε.Ι μπορεί να διδάσκει ένα εξαμηνιαίο μάθημα.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, αναφέρει στην «Π» πως θα ακολουθηθεί μία αξιοκρατική διαδικασία για την επιλογή του διευθυντή του νέου ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, θα οριστεί από την Πολιτεία ειδική επταμελής επιτροπή, η οποία αφού αξιολογήσει το σύνολο του υλικού που αφορά όλες τις υποψηφιότητες, θα κατατάξει τους υποψήφιους.

Σημειώνεται πως θα πρέπει να οριοθετηθούν οι δομές του νέου Ινστιτούτου, στην ουσία δηλαδή να προσαρμοστεί το οργανόγραμμα του ΙΤΕ, ώστε να περιλαμβάνει το 7ο Ινστιτούτο με τις διοικητικές και οικονομικές του υπηρεσίες, καθώς και την οργάνωση των ερευνητικών του ομάδων.

Όπως είναι γνωστό, έδρα του θα είναι το Ηράκλειο, ενώ οι ερευνητές που θα αποτελέσουν τον πυρήνα και τα ιδρυτικά μέλη του του νέου Ινστιτούτου δραστηριοποιούνται ήδη στο ΙΤΕ.

Ουσιαστικά, η ομάδα αυτή των ερευνητών ανεξαρτητοποιείται στο πλαίσιο του νέου Ινστιτούτου.

«Συνεπώς, δεν προκύπτει στη φάση αυτή επιπλέον κόστος για την πολιτεία. Αντίθετα, η ίδρυση του νέου Ινστιτούτου δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τη δυναμική για τη διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδοτήσεων από διεθνείς πηγές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, δημιουργείται ένας νέος πόλος έλξης για ερευνητές του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Συνεπώς, τα οφέλη από την ίδρυση του νέου Ινστιτούτου είναι πολλαπλά για τη χώρα» εξηγεί ο κ. Ταβερναράκης.