τριήμερη εκδήλωση Match and Develop a Start-up στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ.

“Λεφτά υπάρχουν, εμείς θα είμαστε ο μεγάλος επενδυτής” δεσμεύτηκε ο συντονιστής του προγράμματος ΝΒG Βusiness Seeds, Σπύρος Αρσένης, για την τριήμερη εκδήλωση Match and Develop a Start-up που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ. Στο Mentoring Session σήμερα στις 12 μ. στο ισόγειο του ΙΤΕ, θα μιλήσουν γνωστοί και μεγάλοι επιχειρηματίες της Κρήτης οι οποίοι θα παρέχουν τη συμβουλευτική τους υποστήριξη σε νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Αύριο οι επιχειρηματικές ιδέες θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια παρουσίασης και θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή. Η καλύτερη ιδέα που θα αναδειχθεί θα επιβραβευθεί με tablet και με απευθείας συμμετοχή της στη β’ φάση του επόμενου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Τράπεζας.

Το πιο κρίσιμο βήμα για την επιχειρηματικότητα είναι η αρχή της καινοτομίας.  Αρωγός για όσους θέλουν να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση στέκεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας που, σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και το Bizrupt υλοποιούν το πρόγραμμα NBGSeedBusinesss  με σκοπό τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον γεωργικό και τον τουριστικό τομέα ενώ, όπως σημειώθηκε, σημαντικό ρόλο παίζει, ακόμα και για τη μικρομεσαία επιχείρηση, η δημιουργία ενός brand name. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν στροφή στις συνέργειες, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

 

Ο καθ. Αναστασιάδης Σπύρος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ & Ο κ. Αρσένης Σπύρος, συντονιστής προγράμματος NBG Business Seeds
Ο καθ. Αναστασιάδης Σπύρος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ & Ο κ. Αρσένης Σπύρος, συντονιστής προγράμματος NBG Business Seeds

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, καθηγητής, κ. Σπύρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε χθες στη  συνεργασία του Ιδρύματος με την Εθνική Τράπεζα με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας.

Ο περιφερειακός διευθυντής – εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Δημήτρης Καλογεράκης, τόνισε πως το πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και οχτώ χρόνια μέσα από στοχευμένες δράσεις ανάδειξης καινοτόμων επιχειρήσεων στηρίζει την οικονομία.

Μάλιστα, στην Κρήτη είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται και στο εξής θα διοργανώνεται κάθε χρόνο. Η τράπεζα συνεργάζεται με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας ενώ μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί συνολικά 70 ομάδες επιχειρηματιών. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες».

Στόχος είναι το πρόγραμμα να εμπλουτιστεί, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε τόπου και για αυτό χρειάζεται η συμμετοχή όλων, όπως τόνισε ο συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds, κ. Σπύρος Αρσένης: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός σε μια τέτοια προσπάθεια. Υπάρχει χώρος για συνεργασία. Εμείς συνεργαζόμαστε και με άλλες τράπεζες. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια και συνεργάζονται από πίσω 3 μεγάλα ιδρύματα».  Ο ίδιος δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής καινοτόμων ιδεών μέσα στο κατάστημα Ηρακλείου.

«Εμείς έπρεπε να σας ζυγώνουμε», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων κ. Γιώργος Αλεξάκης, στους εκπρόσωπους της Εθνικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ένθερμα τις ενέργειές τους, καθώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα, με σκοπό την εισαγωγή πλούτου στην Κρήτη και να πετύχουν συνεργασία με πελάτες από όλο τον κόσμο.

«Είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε την επόμενη μέρα. Εμείς πρέπει να σπάσουμε τα στεγανά, οι λύσεις είναι μπροστά μας» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κρήτης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος εκτιμάει ότι τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Ο αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης εκτιμάει ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο προοδευτικό από την ανάδειξη και τη δημιουργικότητα της καινοτομίας εδώ και μία δεκαετία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης αναγνωρίζει ότι η Κρήτη έχει μείνει πίσω επιχειρηματικά και για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται συλλογική δουλειά. Παρόμοια άποψη έχει και ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. Κρήτης κ. Γιώργος Σισαμάκης, ο οποίος αναφέρει τέσσερις παράγοντες επιτυχίας: το ανθρώπινο κεφάλαιο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη χρηματοδότηση.