Η ισχύς εν τη ενώσει είναι το σύνθημα που ακολουθούν τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης που υπέγραψαν συμφωνητικό συνεργασίας για τη δημιουργία και λειτουργία ενός σταθερού μηχανισμού υποστήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κρήτης, με το όνομα «CrInI – Crete Innovation Initiative».
Η πρώτη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής του μηχανισμού θα γίνει σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης.
«Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την περιφέρεια, ενεργοποιώντας τα ιδρύματα για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Κινητοποιούμε όλες τις δυνάμεις μας», αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, κ. Παναγιώτης Καρνιούρας.
Στη δημιουργία του μηχανισμού συμμετέχουν ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανιών (ΜΑΙΧ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ).
Ο κ. Καρνιούρας αναφέρει πως δεν υπάρχει πρότερη αντίστοιχη προσπάθεια στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. «Καταφέρνουμε να συνεργαστούν επτά ιδρύματα κάτω από μια πρωτοβουλία.
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», σημειώνει. Τονίζεται πως δεν θα συσταθεί ένα νέο νομικό πρόσωπο για αυτόν τον μηχανισμό, η συνεργασία έχει στόχο όταν προκύπτει κάτι επενδυτικά και τεχνολογικά αξιόλογο, να υποστηρίζεται από την αρχή ως το τέλος, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Καρνιούρα, δεν γινόταν με τρόπο συστηματικό.