Τίτλοι τέλους για τον ENISA από το Ηράκλειο

Τίτλοι τέλους γράφονται για τη σχέση Ηρακλείου και Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA) αφού χθες εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχέδιο νόμου “Κύρωση Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISΑ) “.

Πρόκειται για τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2018, από την προηγούμενη κυβέρνηση, και προβλέπει τη μεταφορά της έδρας του Οργανισμού στην Αθήνα και τη διατήρηση γραφείου παραρτήματος στο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται πως ο ENISA είναι ευρωπαϊκός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2004 με έδρα το Ηράκλειο ενώ στη συνέχεια είχε δημιουργηθεί και γραφείο διασύνδεσης στην Αθήνα.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε πως «καθώς θα ήταν τελείως άδικο να εγκαταλειφθεί το “οικοσύστημα” που είχε αναπτυχθεί στο Ηράκλειο, η έδρα θα βρίσκεται μεν στο Μαρούσι αλλά οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως γραφείο παραρτήματος».

ENISA: Οι κορδέλες κόπηκαν, αλλά ο Οργανισμός, ουσιαστικά, δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στο νέο κτήριο, παρά μονάχα λίγοι υπάλληλοί του
Οι κορδέλες κόπηκαν, αλλά ο Οργανισμός, ουσιαστικά, δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στο νέο κτήριο, παρά μονάχα λίγοι υπάλληλοί του

Η συμφωνία που θα κυρωθεί από τη Βουλή περιλαμβάνει και θέματα του νομικού καθεστώτος, των προνομίων, των ασυλιών, που βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, απολαμβάνουν οι διεθνείς οργανισμοί και το προσωπικό τους.

«Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τη σπουδαιότητα ενός Οργανισμού, όπως ο ENISA, στη χώρα μας. Δεν είναι απλά θέμα γοήτρου ή θέμα εικόνας», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και υπογράμμισε ότι «o ENISA έχει αποδείξει, με τη μέχρι τώρα παρουσία του στην Ελλάδα, ότι λειτουργεί ως μαγνήτης για ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις».

Είπε ακόμη ότι, με αυτά τα δεδομένα, το διακύβευμα είναι να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει ευρύτερη τεχνογνωσία, ως χώρα, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας η οποία διευρύνει συνεχώς το πεδίο εφαρμογής της στις συναλλαγές και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οι αντιδράσεις

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ναι μεν στηρίζει την ενίσχυση και υποστήριξη του ENISA αλλά δεν θα συναινέσει στη μεταφορά της έδρας από το Ηράκλειο στην Αθήνα.

Επισήμανε ότι ο Οργανισμός ήταν απόφαση που ελήφθη επί ελληνικής προεδρίας, το 2003, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005 στο Ηράκλειο, στελεχώθηκε -δημιουργήθηκε μάλιστα και σχολείο ευρωπαϊκής παιδείας ώστε να εξυπηρετούνται τα παιδιά των εργαζομένων και συνεργατών- και “μπήκε μπροστά” και η δημιουργία του κτηρίου για τη στέγαση όλων των λειτουργιών του ΕΝΙSA.

Tο κτήριο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ αλλά «δυστυχώς ο κ. Βορίδης ήταν ο πρώτος υπουργός που συμφώνησε για τη μεταφορά της έδρας του ENISA και ο Νίκος Παππάς υπέγραψε το Σύμφωνο μεταφοράς της έδρας , το Νοέμβριο του 2018». Είπε δε ότι, ενώ έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα εγκαίνια του νέου κτηρίου στο Ηράκλειο, δέκα μέρες μετά κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη μεταφορά της έδρας.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που παρατήρησε ότι φαινομενικά το επίδικο της Συμφωνίας είναι η αλλαγή έδρας του ENISA, αλλά στην ουσία πρόκειται για την αναβάθμιση του Οργανισμού, από απλού Οργανισμού ασφάλειας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ σε ευρωπαϊκό οργανισμό για την κυβερνοασφάλεια.

«Το κριτήριο του ΚΚΕ καθορίζεται από το περιεχόμενο, τη λειτουργία και τους στόχους του ENISA, για να μην πω της ύπαρξης αυτού του οργανισμού», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσέθεσε ότι η ουσία των αλλεπάλληλων τροποποιήσεων στον κανονισμό του ENISA βρίσκεται στην ενίσχυση του αντιδραστικού του χαρακτήρα και τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα που συνδέονται με τον κυβερνο-πόλεμο, και σε αυτό είναι ριζικά αντίθετο το ΚΚΕ.

«Αν δεχθούμε ότι όντως η Κρήτη δεν έχει τόσο καλό αεροπορικό δίκτυο και είναι δύσκολη η διασύνδεση με τις Βρυξέλλες ή με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, κύριε υπουργέ, γιατί δεν μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη; Πότε θα ξεκινήσει επιτέλους αυτή η αποκέντρωση αν όλα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην Αθήνα;

Γιατί δεν αποδεικνύετε ότι στην πράξη η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία δεν προβλέπει απαραιτήτως μεταφορά στην πρωτεύουσα, αν όμως οπωσδήποτε πρέπει να μεταφερθεί η έδρα στην Αθήνα, γιατί πρέπει να διατηρηθεί και το γραφείο στην Κρήτη;».

«Είμαστε αντίθετοι κάθετα στη μεταφορά έδρας του οργανισμού από την Κρήτη στην Αθήνα. Αντιλαμβανόμαστε σαφώς ενδεχομένως ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές στο Ηράκλειο ίσως τόσο ανεπτυγμένες όσο θα ήταν στην Αθήνα.

Όμως, θεωρούμε ότι δεν είναι λόγος για να ακυρωθεί μία από τις ελάχιστες στοιχειώδεις περιπτώσεις αποκέντρωσης που υπάρχουν στο ελληνικό κράτος. Μάλιστα, μας κάνει εντύπωση το επιχείρημα πως πρέπει η έδρα να μεταφερθεί στην Αθήνα για να προσελκύσει οργανισμούς και προσωπικό υψηλών προσόντων όπως αναφέρεται», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα.