Ιαπωνία: Εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος από ξύλο

Σκάφος της SpaceX έφτασε την Τρίτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να παραδώσει σχεδόν τρεις τόνους προμηθειών και εξοπλισμού, ανάμεσά τους ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος του κόσμου.

Ο μικρός δορυφόρος LignoSat, του οποίου το όνομα παραπέμπει στη λατινική λέξη για το ξύλο, αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο για να δείξει τις προοπτικές του ανανεώσιμου υλικού στη διαστημική βιομηχανία.

Πιστοποιημένος από τη NASA, ο LignoSat πρόκειται να απελευθερωθεί σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Γη, όπου θα παραμείνει για περίπου έξι μήνες, με τη συμπεριφορά του ξύλου να παρακολουθείται από ειδικούς αισθητήρες.

«Με το ξύλο, ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα μπορούμε να χτίζουμε σπίτια, να ζούμε και να εργαζόμαστε στο Διάστημα» δήλωσε ο Τακάο Ντόι (εικόνα πάνω), πρώην αστροναύτης που είχε πετάξει με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο και είναι σήμερα ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

«Τα πρώτα αεροπλάνα του 20ού αιώνα ήταν φτιαγμένα από ξύλο» πρόσθεσε ο δασολόγος Κότζι Μουράτα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Οι ξύλινοι δορυφόροι είναι εξίσου εφικτοί».

Αντίγραφο του LignoSat στο Πανεπιστήμιο του Κιότο

Οι ξύλινες κατασκευές στον Άρη ή τη Σελήνη μπορεί να μην γίνουν ποτέ πραγματικότητα, όμως το ξύλο θα μπορούσε να περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δορυφόρων.

Οι σημερινοί δορυφόροι είναι σχεδιασμένοι να καταστρέφονται πέφτοντας στην ατμόσφαιρα στο τέλος της ζωής τους, ώστε να μην μετατρέπονται σε διαστημικά σκουπίδια. Καθώς καίγονται όμως απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οξείδιο του αλουμινίου και άλλα μεταλλικά σωματίδια. Το ξύλο, αντίθετα, απλά καίγεται.

Στο Διάστημα, το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό από ό,τι στη Γη επειδή δεν υπάρχει νερό να το σαπίσει ή οξυγόνο να το κάψει, επισήμανε ο Μουράτα.

Μένει όμως να διαπιστωθεί από τις μετρήσεις αν ο LignoSat αντέχει τις συνεχείς εναλλαγές θερμοκρασίας, από τους -100 βαθμούς Κελσίου στους +100 καθώς κάνει τον γύρο της Γης κάθε 45 λεπτά.

Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από χανόκι, ξύλο της ιαπωνικής μανόλιας που παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε θήκες σπαθιών.

Συναρμολογήθηκε με μια παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική χωρίς βίδες, καρφιά ή κόλλα.

«Στο μέλλον οι μεταλλικοί δορυφόροι μπορεί να απαγορευτούν» προέβλεψε ο Ντόι. «Αν αποδείξουμε ότι ο ξύλινος δορυφόρος μας λειτουργεί, σκοπεύουμε να προτείνουμε την ιδέα στην SpaceX του Έλον Μασκ.

Πηγή: in.gr, Reuters