Οι επιστήμονες του ΙΤΕ
Οι επιστήμονες του ΙΤΕ μπορούν, μετά από σχετικό αίτημα, να εγκαταστήσουν στην περιοχή του ενδιαφέροντος έναν χάρτη, ουσιαστικά, της υγείας του δικτύου υδροδότησης

Λίγη από την… ευφυΐα τους δίνουν οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο ΙΤΕ στις ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, προκειμένου οι κάτοικοι των περιοχών να μη λένε κάθε καλοκαίρι το νερό… νεράκι.

Σήμερα στις 9 το πρωί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο θα γίνει ημερίδα με θέμα τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στα δίκτυα υδροδότησης με στόχο τη βέλτιστη διαχείρισή τους για την εξοικονόμηση νερού, σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο των έργων SmartWater2020 και ΕΠΙΡΡΟΗ που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Tα δύο έργα έχουν στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και τεχνολογιών για την παρακολούθηση δικτύων υδροδότησης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον εντοπισμό και την αποκατάσταση αφανών διαρροών στο δίκτυο.

Συμμετέχουν από την Κύπρο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και Λάρνακας, το Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΙΤΕ και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης  Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.

Ο κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής
Ο κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής

Ο κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, εξηγεί στην «Π» ότι στο πλαίσιο του SmartWater2020 η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου εγκατέστησε αισθητήρες οικονομικούς στην κατασκευή που συλλέγουν δεδομένα χωρίς να χρειάζεται κανείς να έχει πρόσβαση στην περιοχή, στο Μαλεβίζι εγκαταστάθηκαν 700 υδρόμετρα νέας τεχνολογίας που στέλνουν τις μετρήσεις στο κέντρο ελέγχου στο Γάζι και παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση που έχει κάθε ρολόι.

Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν όταν κάποιος προσπαθεί να αφαιρέσει το υδρόμετρο και, παράλληλα, έχουν έναν μηχανισμό που εντοπίζει μικρές διαρροές σε επίπεδο σπιτιού.

Σε φάση εγκατάστασης είναι και 20 αισθητήρες πίεσης σε κεντρικούς αγωγούς του δικτύου που ανιχνεύουν μεταβολές και διαρροές.

Οι ΔΕΥΑ προμηθεύτηκαν εξοπλισμό νέας  τεχνολογίας χωρίς να επιβαρυνθούν με κάποιο κόστος.

Παράλληλα, οι ερευνητές του ΙΤΕ ανέπτυξαν εργαλεία, όπως τους καινοτόμους αισθητήρες που παρακολουθούν την πίεση και πόσο στρεσάρονται οι αγωγοί και είναι σε θέση να προσφέρουν ό,τι τους ζητήσει ο κάθε δήμος. Μπορούν, μετά από σχετικό αίτημα, να εγκαταστήσουν στην περιοχή του ενδιαφέροντος έναν χάρτη, ουσιαστικά, της υγείας του δικτύου υδροδότησης.

Παράλληλα, για την αποστολή και επεξεργασία των δεδομένων συνεργάστηκαν τα εργαστήρια τηλεπικοινωνιών και δικτύων και επεξεργασίας σημάτων.

Οι ερευνητές έχουν στα χέρια τους εργαλεία που τους υποδεικνύουν πού ακριβώς πρέπει να τοποθετηθούν οι αισθητήρες για να μην υπάρχουν διακοπές στη μετάδοση των δεδομένων, πώς θα γίνει με τρόπο ενεργειακά αποδοτικό. Προκύπτουν στατιστικά στοιχεία για το δίκτυο, προκειμένου να εντοπίζεται αμέσως το σημείο της διαρροής που προκύπτει και να κατευθύνεται στο σημείο ο τεχνικός της υπηρεσίας, ο οποίος δε θα χρειάζεται πια να ψάχνει με το δικό του εξοπλισμό, ακόμα και «με το μάτι» πού είναι το σημείο της διαρροής.