Μια νέα ψηφιακή τάση κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: χρήστες απ’ όλο τον κόσμο μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές κούκλες ή φιγούρες δράσης, αξιοποιώντας εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (TN) όπως το ChatGPT και το Copilot. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό – και πολλές φορές διασκεδαστικό: μια μινιατούρα εκδοχή του εαυτού τους που συνοδεύεται από «αξεσουάρ» όπως λάπτοπ, βιβλία και κούπες καφέ.
Η τάση, που γεννήθηκε στο LinkedIn, σύντομα επεκτάθηκε στο Instagram, το TikTok και το Facebook. Παρότι δεν έχει αγγίξει ακόμη τα επίπεδα δημοτικότητας της πρόσφατης τάσης η οποία ήταν εμπνευσμένη από το στούντιο Ghibli, έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή influencer και εταιρειών, με παραλλαγές όπως το “Barbie Box Challenge” να προσεγγίζουν συγκεκριμένες αισθητικές και νοσταλγικά πρότυπα.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν τους περιβαλλοντικούς και ηθικούς κινδύνους πίσω από τη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τα συστήματα αυτά απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ, με αντίστοιχα υψηλή ενεργειακή κατανάλωση.
Τι κάνει αυτή την τάση τόσο ελκυστική;
Οι τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται και παρέρχονται γρήγορα, όμως η αίσθηση ότι «χάνεις κάτι» αν δεν συμμετάσχεις, τις καθιστά ιδιαίτερα δελεαστικές.
«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργούν περιεχόμενο και να ακολουθούν τις τάσεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα από ποτέ», εξηγεί η Τζάζμιν Ένμπεργκ, αναλύτρια κοινωνικών μέσων στην eMarketer.
Αυτή η ταχύτητα, όμως, μπορεί να έχει και το αντίστροφο αποτέλεσμα: να κουράζει γρήγορα το κοινό, καθώς οι τάσεις καταναλώνονται και ξεθυμαίνουν σε ελάχιστο χρόνο. Καθώς η ΤΝ γίνεται ολοένα και πιο παρούσα στην ψηφιακή καθημερινότητα, η Enberg εκτιμά πως τέτοιου είδους τάσεις θα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στις οθόνες μας.
Ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες;
Παρότι η τάση μοιάζει αθώα και διασκεδαστική, έχει προκαλέσει ανησυχίες, κυρίως για τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο. Η καθηγήτρια Τζίνα Νεφ από το Queen Mary University του Λονδίνου δήλωσε στο BBC ότι το ChatGPT «καίει τεράστιες ποσότητες ενέργειας» και ότι τα κέντρα δεδομένων που το τροφοδοτούν καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια ετησίως από 117 χώρες.
«Στο σπίτι λέμε χαριτολογώντας πως κάθε φορά που δημιουργούμε ένα AI meme, πεθαίνει ένα δέντρο», δήλωσε ο Λανς Ούλανοφ, αρχισυντάκτης του ιστότοπου TechRadar. «Είναι υπερβολικό φυσικά, αλλά η δημιουργία περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη έχει το κόστος της — και πρέπει ίσως να επανεξετάσουμε πώς την χρησιμοποιούμε» σημειώνει.
Επιπλέον, τίθενται ζητήματα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, αφού τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης συχνά εκπαιδεύονται σε δεδομένα χωρίς την άδεια των δημιουργών.
«Το ChatGPT Barbie αποτελεί τριπλή απειλή για την ιδιωτικότητά μας, τον πολιτισμό μας και τον πλανήτη» τονίζει η Νεφ.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε και καταναλώνουμε περιεχόμενο, τάσεις όπως οι AI κούκλες αναδεικνύουν τη γοητεία αλλά και τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Ενώ αυτή η τάση είναι αναμφίβολα διασκεδαστική και καινοτόμος, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία και την κατανάλωση τέτοιου περιεχομένου.
Πηγή: ertnews.gr (BBC)