Δύο άξονες μιας επαναστατικής μεθόδου εν τω γενέσθαι ανέπτυξε ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Αχιλλέας Γραβάνης στην εισήγησή του με τον τίτλο «Εγκέφαλος on-a-chip, θεραπευτικές και βιοηθικές προκλήσεις».
Ο πρώτος αφορά την ανάπτυξη τρισδιάστατων καλλιεργειών ανθρώπινου νευρικού ιστού σε ικριώματα από διάφορα υλικά που μιμούνται τη δομή του ζώντος ανθρώπινου εγκεφάλου και τα οποία θα αποτελέσουν τα νέα «πειραματόζωα» για την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ειδικά, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών του ανθρώπου γενικότερα.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τα ηθικά προβλήματα που αναφύονται από τη εφαρμογή αυτών των μεθόδων, όπως η ανάπτυξη ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού εκτός του ανθρώπινου σώματος, οι μεταμοσχεύσεις εγκεφάλου και οι πιθανές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του ψυχικού κόσμου του ασθενούς. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Δαρβινικές Δευτέρες” στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.