η γνωσιακή νευροεπιστήμονας, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Maastricht στην Ολλανδία, δρ. Κατερίνα Δανάη Κανδυλάκη
Ο τρόπος που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον ρυθμό αποτελεί το νέο πεδίο έρευνας της κ. Κανδυλάκη

Ο ρυθμός δεν αποτελεί μία απλή κίνηση, μία διασκέδαση, εκτόνωση, αλλά ολόκληρη επιστήμη. Το επιβεβαιώνει η γνωσιακή νευροεπιστήμονας, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Maastricht στην Ολλανδία, δρ. Κατερίνα Δανάη Κανδυλάκη, η οποία πριν από δύο χρόνια ήταν υποψήφια στα International Greek Woman Awards στην κατηγορία Επιστήμη, για τη συμβολή της στην επιστημονική πρόοδο στη Νευροβιολογία της Γλώσσας.

Η σχέση της με τον χορό έγινε εντονότερη κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της πριν από επτά περίπου χρόνια στη Γερμανία.

Τώρα, ήρθε η ώρα να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της στους συντοπίτες της!

«Ο Ρυθμός των Χριστουγέννων είναι  μέσα σου»

Η κ. Kατερίνα Δανάη Κανδυλάκη και η κ. Βίκη Χρηστάκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, οργανώνουν βιωματικό εργαστήρι για την επιστήμη του ρυθμού,  την ερχόμενη Τρίτη 24 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί με 12.30 το μεσημέρι.

Σε σχετικό κάλεσμα αναφέρονται τα εξής: «Αν είσαι 8 έως 10 ετών, αν κουνιέσαι ξέφρενα σε κάθε νότα, γουρλώνεις τα µάτια µε το άκουσμα ενός παράξενου ήχου και γεµίζεις ολόκληρα μπλοκ ζωγραφικής µε την ίδια μουτζούρα, να ξέρεις ότι αυτό το εργαστήρι είναι για σένα! Αυτό το εργαστήρι είναι αφιερωμένο στην υπέροχη περιέργεια σου!

Μπαίνουμε στο Μουσείο με μια επιστήµονα και παρασυρόμαστε από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια για να ανακαλύψουμε τον ρυθμό του σώματός μας και πώς αυτός αλλάζει όταν τρέχουµε. Παρατηρούμε τον ρυθμό της φύσης και φτιάχνουµε κύματα. Γινόµαστε μαέστροι και στέλνουµε ρυθμικά μηνύματα. Δημιουργούμε τον δικό μας πίνακα σε ολόκληρο το πάτωμα του Μουσείου, μια πρωτότυπη μουσική παρέλαση.

Με οµαδικές δραστηριότητες προσεγγίζουμε την επιστήμη βιωματικά, µαθαίνουµε για τον ρυθμό στον εγκέφαλο, νιώθουµε την σύνδεση μεταξύ αναπνοής και κίνησης, μεταδίδουµε ρυθµικά μηνύµατα, και αναπτύσσουµε σχέσεις εμπιστοσύνης µέσα από τη συγχρονισμένη κίνηση της ομάδας».

Ο σχεδιασμός και υλοποίηση είναι των κ.κ. Kατερίνας Κανδυλάκη και Βίκης Χρηστάκη.

Τιμή συμμετοχής: 20 ευρώ.

Απαραίτητη κράτηση θέσης: 2810-393630.

Περιορισμένες θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ρυθμός και εγκέφαλος

Η κ. Κανδυλάκη εξετάζει το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον ρυθμό, τη συναρπάζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, η γλώσσα, η μουσική, ο χορός και ο ρυθμός.

Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στο Ηράκλειο, τον τόπο καταγωγής, της και θα συνδυάσει την επιστήμη, τη βιωματική μάθηση με το χορό και την κίνηση.

«Θέλω να μοιραστώ τις εμπειρίες με τους δικούς μου ανθρώπους», αναφέρει η ίδια στην «Π».

Το 2017, η κ. Κανδυλάκη ήταν υποψήφια στα International Greek Woman Awards στην κατηγορία Επιστήμη
Το 2017, η κ. Κανδυλάκη ήταν υποψήφια στα International Greek Woman Awards στην κατηγορία Επιστήμη

Η κ. Κανδυλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο και ξεκίνησε το ταξίδι της στην Αθήνα σπουδάζοντας Ελληνική Φιλολογία.

Η περιέργειά της για τη γλώσσα και την οµιλία την οδήγησε στη Γερμανία, όπου έκανε μεταπτυχιακό στη Γλωσσική Τεχνολογία και μετέπειτα διδακτορικό στη Νευροβιολογία της Γλώσσας.

Εργάστηκε δύο χρόνια στο Λονδίνο, στο Imperial College London και έπειτα έλαβε υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν (Marie Sklosowska-Curie fellowship) για να μελετήσει τον ρυθµό στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Από το 2018 ερευνά τον ρυθμό στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και ακροβατεί καθημερινά µεταξύ Ολλανδίας, όπου δουλεύει, και Βελγίου, όπου διαμένει. Τον τελευταίο χρόνο συνδυάζει την έρευνά της στον ρυθμό µε την κίνηση της Μάργκαρετ Μόρρις και δημιουργεί βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.

Η Βίκη Χρηστάκη µεγάλωσε στο Ηράκλειο και έπειτα πήρε μια βαλίτσα και ταξίδεψε, κουβαλώντας πάντα ένα τετράδιο και ένα μολύβι. Πήγε στη Μυτιλήνη και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες. Μετακόµισε για λίγο στη Δανία, όπου σπούδασε Filmmaking.

Μετά δούλεψε στην ιδιωτική τηλεόραση και σε κινηματογραφικέz παραγωγές. Στα διαλείμματα έγραφε σενάρια, δύο από αυτά χρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βραβεύτηκαν από το Φεστιβάλ Δράµας. Το 2013 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Arts και  Culture του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Παράλληλα φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Gerrit Rietveld, όπου γνώρισε την τέχνη του performance. Από το 2016 δηµιουργεί εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες για ιδιωτικούς φορείς και μουσεία. Εμπνέεται από τη θάλασσα, τα σύννεφα και καλλιτέχνες όπως τον Herve Tullet και τον Jacques Tati. Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται ως υπεύθυνη του Τμήµατος Εκπαίδευσης στο Μουσείο Καζαντζάκη.

 

Διαβάστε επίσης σχετικά :