Σαν τους γιατρούς που ακροάζονται τους ασθενείς με στηθοσκόπιο, οικολόγοι στην Αυστραλία και τη Βρετανία χρησιμοποίησαν υπόγεια μικρόφωνα για να καταγράψουν τα ηχητικά τοπία του υπεδάφους, τα οποία όπως λένε δίνουν μια εικόνα για την υγεία αυτού του παραμελημένου οικοσυστήματος.
Δεδομένου ότι το 75% των εδαφών της Γης είναι ήδη υποβαθμισμένο, το μέλλον των φυσικών οικοσυστημάτων και της γεωργίας εξαρτάται από την υγεία των αναρίθμητων πλασμάτων που ζουν κάτω από την επιφάνεια (από βακτήρια και πρωτόζωα και μύκητες μέχρι έντομα, σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα), τα οποία αντιστοιχούν μάλιστα στο 60% των ειδών στη Γη.
Και όπου υπάρχει ζωή υπάρχουν και ήχοι, έστω κι αν είναι τόσο αμυδροί που συχνά δεν τους ακούμε, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο «Journal of Applied Ecology» εξετάζει ηχογραφήσεις από συσκευές που θάφτηκαν στο υπέδαφος σε περιοχές με υποβαθμισμένη βλάστηση και περιοχές που σταδιακά ξαναπρασινίζουν εδώ και περίπου 15 χρόνια.
Η σύγκριση δείχνει «σημαντικά υψηλότερη πολυπλοκότητα και ποικιλία» στις περιοχές που ανακάμπτουν, καθώς η αφθονία και ο πλούτος των ζωντανών οργανισμών αντανακλάται στους υπόγειους θορύβους.
Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια, γράφουν οι ερευνητές, η νέα προσέγγιση της «οικο-ακουστικής» δείχνει υποσχόμενο εργαλείο για την παρακολούθηση της πολύτιμης ζωής του υπεδάφους.
Πηγή: tovima.gr