Ο υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ραφαήλ Σκαλίδης, στον οποίο απονεμήθηκε χθες το πρώτο βραβείο του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η ελληνική μυθολογία και η γοητεία που προκαλεί το άγνωστο ήταν οι δύο παράγοντες που καθόρισαν την επιλογή ζωής για τον υποψήφιο διδάκτορα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ραφαήλ Σκαλίδη.

«Η επιστήμη της Αστροφυσικής δεν είναι απλώς του μέλλοντος, είναι πάντα επίκαιρη και θα παραμένει», αναφέρει στην «Π» ο ερευνητής, στον οποίο απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Φώτη Καφάτου, έγινε χθες το βράδυ στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Την απονομή του βραβείου στον υποψήφιο διδάκτορα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ραφαήλ Σκαλίδη πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ζαχαρίας Καραταράκης  και ο κ. Αντώνης Καράτζης
Την απονομή του βραβείου πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ζαχαρίας Καραταράκης και ο κ. Αντώνης Καράτζης (φωτο)

Σημειώνεται ότι η εταιρεία «ΚΑΡΑΤΖΗΣ Α.Ε.» αποδέχτηκε την πρόταση του Συλλόγου  Φίλων ΙΤΕ, να χρηματοδοτήσει ένα βραβείο ύψους 3.000 ευρώ, που θα απονέμεται, κάθε χρόνο, επί πέντε έτη, σε έναν ερευνητή του ιδρύματος για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο.

Υπήρχαν προτάσεις από όλα τα Ινστιτούτα  του ΙΤΕ και μετά από αξιολόγηση των ακαδημαϊκών προσόντων των προταθέντων αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθεί το βραβείο στον κ. Ραφαήλ Σκαλίδη, από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής.

Ο κ. Σκαλίδης  είναι υποψήφιος διδάκτορας  με πολλές και  πολύ σημαντικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια.  Ήταν αριστούχος φοιτητής και προπτυχιακός και μεταπτυχιακός  του Φυσικού Τμήματος, όπου και συνεχίζει την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ, η οικογένεια Καράτζη και πλήθος κόσμου έδωσαν το "παρών" στη εκδήλωση του Συλλόγου  Φίλων ΙΤΕ
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ, η οικογένεια Καράτζη και πλήθος κόσμου έδωσαν το "παρών" στη χθεσινή εκδήλωση

Από το πρώτο τηλεσκόπιο στο πείραμα «Πασιφάη»

Ο κ. Σκαλίδης συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πασιφάη» (PASIPHAE), με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Τάσση.

Το δικό του κομμάτι στο πείραμα αφορά στη μελέτη του μαγνητικού πεδίου του γαλαξία.

Από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβε ότι η Αστροφυσική τον έχει κατακτήσει. «Με γοήτευε πολύ η μυθολογία, που αποτυπώνεται στον ουρανό, για μένα ήταν σα μια ιστορία ο ουρανός. Όλοι οι αστερισμοί του Β. ημισφαίριου έχουν μια ιστορία που βασίζεται στη μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας. Πάντα για μένα ήταν όμορφο να κοιτάζω τον ουρανό», θυμάται.

Στα τέλη του Δημοτικού με αρχές Γυμνασίου, ο πατέρας του πήρε δώρο ένα τηλεσκόπιο, από όπου προσπαθούσε να διακρίνει ό,τι μπορούσε στον ουρανό.

«Η Αστροφυσική είναι πάντα επίκαιρη, όχι μόνο ως επιστήμη αλλά προσπαθεί να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα που θέτουμε οι άθρωποι, όπως «Τι συμβαίνει εκεί έξω; Μακριά από τη Γη;», «Γιατί είμαστε εδώ;», περιγράφει». Ακόμα και η εξωγήινη ζωή είναι τομέας της Αστροφυσικής, όπως λέει ο κ. Σκαλίδης.

«Πρόκειται για ένα κίνητρο της ανθρωπότητας για να προχωράει μπροστά, η Αστροφυσική ασχολείται με το άγνωστο και αναζητά απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας. Για αυτό θα είναι πάντα στο επίκεντρο», αναφέρει.

Ο ερευνητής του ΙΤΕ ασχολείται, παράλληλα, με την παραδοσιακή μουσική. Παίζει λύρα, από μικρή ηλικία, ενώ παλαιότερα συμμετείχε και σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Έλκει την καταγωγή του από το Ρέθυμνο.