Το διαδικτυακό εργαστήριο «Η 6η ΑΙΣΘΗΣΗ: Το παιχνίδι από το μέλλον» διοργανώνουν ο Σύλλογος ΨηφίΔα (www.psifida.gr) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ (www.ics.forth.gr), στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) με την συνδιοργάνωση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης. Το εργαστήριο τελεί υπό την αιγίδα της έδρας UNESCO για την «Έρευνα για το Μέλλον» στην Ελλάδα. «Η 6η ΑΙΣΘΗΣΗ» είναι ένα ταχύρρυθμο εργαστήριο μυθοπλαστικής σχεδίασης με θέμα την επινόηση ενός μελλοντικού ψηφιακού παιχνιδιού με χρήση τεχνολογιών Διάδρασης Εγκεφάλου-προς-Εγκέφαλο (brain-to-braininteraction / BBI). Οι τεχνολογίες αυτές ανήκουν στον επιστημονικό τομέα της Νευροτεχνολογίας και επιτρέπουν δύο ή περισσότεροι εγκέφαλοι (ανθρώπινοι ή μη) να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους.
Το εργαστήριο υλοποιείται από τον Δημήτρη Γραμμένο, Κύριο Ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας (ΙΤΕ). Επίσης, συμμετέχει η Ανθή Στρατάκη, Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων του ΙΤΕ. Οι κύριοι στόχοι του είναι η κατανόηση των επερχόμενων τεχνολογιών ΒΒΙ και το πώς αυτές αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον, καθώς και η δημιουργική, κριτική και υπολογιστική σκέψη και η διασκέδαση.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες μέσα από διασκεδαστικές διαδραστικές δραστηριότητες εισάγονται στη μυθοπλαστική σχεδίαση, στη διερεύνηση προοπτικών του μέλλοντος και στις τεχνολογίες αιχμής BBI. Επίσης, καθοδηγούνται προς τη σύλληψη και τον νοητικό σχεδιασμό ενός ψηφιακού παιχνιδιού από το μέλλον και καλούνται να αναλογιστούν τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν.
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί τρεις φορές. Την ερχόμενη Παρασκευή 18 και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, θα γίνει αποκλειστικά για σχολικές μονάδες της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 90 σχολεία και πάνω από 1.500 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Σε συνέχεια του εργαστηρίου, οι μαθητές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις ιδέες που απέκτησαν προκειμένου να συμμετέχουν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Brains&Games Greece» και στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η σύλληψη και ο νοητικός σχεδιασμός ενός μελλοντικού ψηφιακού παιχνιδιού με χρήση τεχνολογιών διάδρασης εγκεφάλου-προς- εγκέφαλο. Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 11:00-13:00, το εργαστήριο θα διεξαχθεί για παιδιά και ενήλικες και θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση στο Youtube (https://tinyurl.com/CODiCGroup), χωρίς εγγραφή, αλλά και χωρίς δυνατότητα ενεργής συμμετοχής. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής το διαδικτυακό εργαστήριο για μαθητές θα επαναληφθεί όταν ανοίξουν ξανά τα Σχολεία και θα βγει νεότερη ανακοίνωση για δηλώσεις συμμετοχής.