«ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑΝΟΙ»: Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι από τους επιστήμονες του ΜΦΙΚ

«Γίγαντες και Νάνοι!» είναι το όνομα του πρώτου επιτραπέζιου παιχνιδιού για την εξέλιξη (γεωλογική και βιολογική) του Αιγαίου δια χειρός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

Σχεδιάστηκε από τους επιστήμονες του ΜΦΙΚ και συγκεκριμένα από τους Χαράλαμπο Φασουλά, Στάθη Ιάσμη και Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου με την καλλιτεχνική πινελιά του Γιάννη Χαρκούτση.

Το παιχνίδι καλύπτει ένα χρονοδιάγραμμα που ξεκινά πριν από 22 εκατομμύρια χρόνια (Mya) και φτάνει μέχρι σήμερα, απεικονίζοντας τα μεγάλα γεωλογικά γεγονότα στο Αιγαίο, συνδυάζοντάς τα με εμβληματικά είδη οργανισμών που κατοίκησαν στην περιοχή και που σήμερα έχουν εξαφανιστεί από αυτήν.

«Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι οι ξηρές, όπως τις ξέρουμε σήμερα, δεν ήταν πάντα έτσι, και ότι οι μορφές ζωής στη Γη μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου. Ο πλανήτης μας υπήρχε και θα υπάρχει για πολύ ακόμα, αλλά η ζωή πάνω του αλλάζει: είδη εξαφανίζονται και άλλα παίρνουν τη θέση τους και εξελίσσονται, μέσα σε ένα αέναο κύκλο εξαφανίσεων και ειδογενέσεων», εξηγεί το Μουσείο.

Από σήμερα θα παιχτεί δοκιμαστικά σε διάφορα σχολεία, και από το νέο σχολικό έτος θα διατεθεί στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ελληνόφωνα και αγγλόφωνα, σε όλον τον κόσμο, μια που θα μπορεί να τυπώνεται και να παίζεται από όλους.

Το παιχνίδι αποτελεί την πρώτη από τρεις δραστηριότητες με γενικό τίτλο “Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου: ένα ζωντανό εργαστήριο εξελικτικής βιολογίας”, που χρηματοδοτήθηκαν από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της Εξελικτικής Βιολογίας (ESEB Outreach Initiative Fund).