Την πολύπλευρη σχέση της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και ευρύτερα με την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τη μελέτη της διάδοσης και της υποδοχής των αντικειμένων ρωσικής θρησκευτικής τέχνης θα εξετάσει η δρ. Yuliana Boycheva, η οποία έλαβε χρηματοδότηση από το European Research Council Consolidator Grant (H2020-ERC-COG-2018) με το ερευνητικό πρόγραμμα RICONTRANS.
Με καινοτόμα θεωρητικά εργαλεία (πολιτισμική μεταφορά, μελέτη του οπτικού πολιτισμού) και με διεπιστημονική και συγκριτική μεθοδολογική προσέγγιση (ιστορία της τέχνης, ιστορία, φιλολογική μελέτη κειμένων και επιγραφικών πηγών, κοινωνική ανθρωπολογία, μουσειολογία, συντήρηση και ανάλυση των έργων με σύγχρονες τεχνολογίες) το RICONTRANS θα διερευνήσει τις ποικίλες αισθητικές, ιδεολογικοπολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές διαστάσεις της μεταφοράς και του ενοφθαλμισμού της ρωσικής θρησκευτικής τέχνης στον χώρο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης.
Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει επιστήμονες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές από ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Από τη Μόσχα στο Ρέθυμνο
Η Yuliana Boycheva γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας το 1969. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ στη Μόσχα (1987-1992). Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Αέρες και επιτάφιοι του 14ου -17ου αιώνα από εκκλησιαστικές και μουσειακές συλλογές της Βουλγαρίας. Εικονογραφία, χρήσεις, στυλ» το 2003, στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.
Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ από το 2012. Την περίοδο 2012-2015 υλοποίησε το μεταδιδακτορικό ερευνητικό πρόγραμμα «Ρωσικές εικόνες στην Ελλάδα 16ος -19ος αιώνας» στο πλαίσιο της Δράσης εθνικής εμβέλειας «Ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών» ΕΣΠΑ 2017-2013.
Το 2016-2017 ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης «Θρησκευτική Τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα 16ος-19ος αιώνας», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, καθώς και τη διοργάνωση του διεθνούς διεπιστημονικού συμποσίου «Ρωσική Θρησκευτική Τέχνη στην Ορθόδοξη Ανατολή: Πολιτική, Τέχνη και Τεχνολογία» (15-16 Δεκεμβρίου 2017, Μουσείο Μπενάκη).
Είναι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ). Έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους σε πολλές γλώσσες και έχει εκδώσει καταλόγους εκθέσεων και έναν συλλογικό τόμο.