πετρελαιοκηλίδα
Ο κ. Καμπάνης αναφέρει πως η πετρελαιοκηλίδα

Σε επιχειρησιακό κέντρο, για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ένα τσουνάμι, μία πυρκαγιά και μία πετρελαιοκηλίδα, θα μετατραπεί σήμερα το κτίριο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Δυνάμεις ασφαλείας, πολιτικής προστασίας και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να … δοκιμάσουν την πλατφόρμα DECATASTROPHIZE που έστησαν τα Εργαστήρια Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ και Φυσικών Καταστροφών, Τσουνάμι & Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου του ΙΤΕ, κ. Νίκος Καμπάνης, αναφέρει στην «Π» πως η πλατφόρμα που παρουσιάζεται σήμερα είναι συνδεδεμένη με διάφορα μοντέλα πρόβλεψης και με πληροφορίες πεδίου, όπως δορυφορικά, μετεωρολογικά δεδομένα, ωκεανογραφικές παραμέτρους.

Σε μία πυρκαγιά, για παράδειγμα, μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της  βάσει της κατεύθυνσης του ανέμου και της τοπογραφίας του εδάφους. Ανάλογα, κινείται κανείς και σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας με αντιρρυπαντικά μέτρα και κάποια υπαρκτά φράγματα, barriers,  πλωτά συστήματα που τοποθετεί κανείς στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σε ερώτηση της «Π» για το αν θα μπορούσε η συγκεκριμένη πλατφόρμα να έχει αντιμετωπίσει καλύτερα το περιστατικό στον Σαρωνικό, ο κ. Καμπάνης απαντά ότι το συγκεκριμένο έγινε πάνω στην ακτή και ήταν πολύ δύσκολο να το ελέγξει κανείς και να περιορίσει την έκτασή του.

Στόχος της πλατφόρμας είναι να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος απόκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών και αντιμετώπισης των φαινομένων.

«Η ποιότητα των μοντέλων που χρησιμοποιούμε είναι πρωτοποριακή, επεξεργάζεται τα δεδομένα με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο και παρέχει πληροφορία και υποστήριξη στις αρμόδιες δυνάμεις» εξηγεί.

Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί, πλέον  να δει κανείς μέσα σε λίγα λεπτά πώς θα εξελιχθεί ένα φαινόμενο τις επόμενες πέντε ώρες, υπάρχουν και χάρτες επικινδυνότητας που υποδεικνύουν, βάσει εμπειρίας και ο, τι έχει συμβεί στο παρελθόν, ποιες είναι οι περιοχές μεγάλου ρίσκου, πού κινείται η φωτιά ή η πετρελαιοκηλίδα.

To DECATASTROPHIZE συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά 25% από τους ίδιους τους συμβαλλόμενους. Επικεφαλής εταίρος είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μετεωρολογικό δίκτυο στο ΙΤΕ

Στα μακροπρόθεσμα πλάνα του κ. Καμπάνη είναι να αναπτυχθεί ένα τοπικό μετεωρολογικό δίκτυο στο Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας που θα επεξεργάζεται μετεωρολογικές πληροφορίες, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και με στόχους τη γεωργία και τον τουρισμό.