Φρέσκος αέρας, και μάλιστα, επιστημονικός, φυσάει στην πόλη του Ηρακλείου, όπου τους τελευταίους μήνες δρα η ομάδα νέων Youthtopia.
Τα μέλη της ομάδας νέων του Ηρακλείου Youthtopia

Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν οι νέοι Ηρακλειώτες που αποδεικνύουν ότι η επιστήμη έχει μέλλον και μάλιστα διαγράφεται λαμπρό. Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, προπτυχιακοί, διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την ομάδα “Youthtopia”.

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της ομάδας που απευθύνεται στο ευρύ κοινό οργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 5:15 το απόγευμα στην αίθουσα Μανώλη Καρέλλη (πρώην Ανδρόγεω) και έχει τίτλο «Γυναίκες στην Επιστήμη».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη (11 Φεβρουαρίου), οι ομιλητές, κατεξοχήν από τον χώρο των επιστημών, θα μιλήσουν για τη θέση του γυναικείου φύλου στον κλάδο τους, για την εξισορρόπηση ανάμεσα στην επαγγελματική σταδιοδρομία και την οικογένεια και για τα προβλήματα που τυχόν αντιμετώπισαν στο δρόμο τους προς την κορυφή. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και η ανδρική οπτική.

Θα μιλήσουν οι Δρ. Βαμβακάκη Μ., καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Ποϊράζη Π., Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του  ΙΤΕ,  Δρ. Ντορμούση Ε., υπότροφος Marie Curie ITE, Δρ. Φατούρου Π., αναπλ. καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, ερευνήτρια ΙΤΕ, Δρ. Οικονόμου Ε., ομότιμος καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα πραγματοποιηθούν πειράματα από την ομάδα “Science Behind”, αλλά και επίδειξη τηλεσκοπίων από την “Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης”.

Το αύριο του Ηρακλείου

Η Youthtopia αποτελεί μία ομάδα νέων του Ηρακλείου, τα μέλη της οποίας κατέχουν ανάλογη εμπειρία αλλά και πολλή όρεξη για να μοιραστούν με άλλους «ανήσυχους» Ηρακλειώτες ευκαιρίες και δυνατότητες γύρω από ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα μέσα από ένα βιωματικό τρόπο έκφρασης. Σήμερα έχει περισσότερα από δέκα μέλη και όλα έχουν δεσμούς με τα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επικεφαλής της ομάδας είναι η Μαριλένα Μοσχογιαννάκη, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό της, ενώ τώρα κάνει το διδακτορικό της στο ΤΕΤΥ, και ο Μάνος Περβολαράκης, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής με μεταπτυχιακό στο ΤΕΤΥ.

Η Μαριλένα Μοσχογιαννάκη εξηγεί στην «Π» πως τα μέλη της ομάδας ενώθηκαν προκειμένου να καλύψουν κάποια κενά που διαπίστωναν ότι υπήρχαν στην πόλη του Ηρακλείου. Σκοπός τους είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δράσεων με επίκεντρο πάντα την επιστήμη και τον πολιτισμό. Θέλουν να κινητοποιήσουν τους νέους του Ηρακλείου και να διαδώσουν το μήνυμα του εθελοντισμού. Συμμετέχουν, ακόμα, σε προγράμματα Eramus σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Γυναίκες και επιστήμη 
Η σχέση των γυναικών με την επιστήμη θα απασχολήσει την πρώτη μεγάλη εκδήλωση της ομάδας το ερχόμενο Σάββατο

Γυναίκες και επιστήμη

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030 “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

Στο μήνυμά του ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα και προσθέτει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».

Έμπνευση αποτελεί για πολλές γυναίκες που ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία η φυσικός από την Πολωνία Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «η Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες και επιστήμονες στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, πάνω από 100.000 ερευνητές έχουν λάβει τη χρηματοδότηση από τη δράση Marie Sklodowska – Curie (MSCA)».