Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), κ. Klaus Bock

Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας έχει καταφέρει να κατακτήσει 32 εκ ευρώ από χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, καθώς έχουν στηριχθεί συνολικά 21 προτάσεις επιστημόνων του ΙΤΕ, από τις 46 που έχουν συνολικά χρηματοδοτηθεί στη χώρα μας.

Η τεράστια συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων στην έρευνα που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τονίστηκε χθες κατά την 67η Συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου (διευθυντικού οργάνου) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC) που γίνεται ώς αύριο, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στο ΙΤΕ. Πρόκειται για τη δεύτερη που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Η πρώτη είχε γίνει όταν στο «τιμόνι» του ERC ήταν ο Φώτης Καφάτος.

Η 67η Συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου (διευθυντικού οργάνου) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC)  στο ΙΤΕ.
Έλληνες επιστήμονες, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, συναντώνται για πρώτη φορά στην Κρήτη

 

Το αύριο της έρευνας… σήμερα

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΤΕ και μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη, πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ERC (ERC Grantees). Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους ERC Grantees του ΙΤΕ δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη, δρ. Πέτρο  Ρακιτζή και δρ. Μαρίνο Σαρηγιάννη. Το συνέδριο είναι ανοιχτό στην επιστημονική κοινότητα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC και από 36 προσκεκλημένους Έλληνες ερευνητές ERC Grantees οι οποίοι παρουσιάζουν τις καινοτόμες προτάσεις τους που χρηματοδοτήθηκαν από το ERC, και την πορεία του ερευνητικού τους έργου μέχρι σήμερα. Επίσης, γίνονται κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC με στόχο την αλληλεπίδραση με τους ERC Grantees.

 

Ξεχωρίζει, παρά την κρίση

Ο αντιπρόεδρος του ERC, κ. Klaus Bock, τόνισε για την Ελλάδα: «Eίναι εντυπωσιακό ότι αφιερώνετε το 1% του ΑΕΠ στην έρευνα, σε δέκα με είκοσι χρόνια θα έχετε ευτυχή αποτελέσματα, επίσης, είναι σημαντική η  ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ ως φορέα χρηματοδότησης προτάσεων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Τόνισε πως πρέπει να δοθούν τα εφόδια σε νέους ερευνητές, σε λαμπρά νέα μυαλά να ασχοληθούν με ό,τι θεωρούν ενδιαφέρον και, δεδομένου ότι είμαστε μια μικρή χώρα, όπως η Δανία, από όπου κατάγεται ο ίδιος, πρέπει να δοθεί έμφαση στην αριστεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κώστας Φωτάκης, τόνισε πως η  χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, είμαστε στις πρώτες 25 θέσεις από  τις 186 χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις επιστημονικές επιδόσεις, την τριετία 2014- 2016 η απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων έχει ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.

Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η  ανάσχεση της μονόπλευρης φυγής στο εξωτερικό και ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Εξάλλου, το ERC έχει αποτελέσει βασική έμπνευση για τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Ανακοίνωσε πως υπάρχει συνεργασία με το Ίδρυμα “Νιάρχος” για τη στήριξη των Ελλήνων επιστημόνων που ενώ αρίστευσαν στις διαδικασίες του ERC δεν χρηματοδοτήθηκαν και στόχος είναι  να έρθουν στην Ελλάδα να εκτελέσουν το έργο τους.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, είπε πως το ΙΤΕ έρχεται πρώτο σε χρηματοδοτήσεις από το ERC, έχουν στηριχθεί 21 ερευνητικές προτάσεις από το ΙΤΕ, από τις 46 που έχουν χρηματοδοτηθεί στη χώρα μας, πάνω από 32 εκ. ευρώ έχουν έρθει τα τελευταία δέκα χρόνια, χρήματα που επιτρέπουν να γίνεται έρευνα αιχμής και ανταγωνιστική.

Η χρηματοδότησή του από εξωτερικές πηγές φτάνει το 80% του κόστους των ερευνητικών προγραμμάτων. Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε πως τα χρήματα αυτά συμβάλλουν στην ανάσχεση της ανεργίας αφού εξασφαλίζουν δουλειά σε νέους ανθρώπους που θα πήγαιναν στο εξωτερικό, ενώ στηρίζεται και η τοπική αγορά.

Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Συνεδρίου των Ελλήνων επιστημόνων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC, κ. Γιώτα Ποϊράζη, τόνισε πως «σκοπός μας είναι να μαζευτούμε όλοι που έχουμε ευνοηθεί, να ανταλλάξουμε ιδέες, να  κάνουμε συνεργασίες και με τους Έλληνες της  διασποράς, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο έρευνας». Μίλησε για ένα εξαιρετικά όμορφο επιστημονικό οικοσύστημα που υπάρχει στην Κρήτη και κτίστηκε από ανθρώπους οραματιστές με στόχο την αριστεία σε επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας.

Στο Ηράκλειο βρίσκονται 40 χρηματοδοτούμενοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το  εξωτερικό από χώρες όπως οι Αγγλία, Σουηδία, Ελβετία και Γερμανία.