Το ΙΤΕ

Πρωτιά στις… πατέντες έχουν το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με τον διευθυντή καταθέσεων και χορηγήσεων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Κώστα Αμπατζή. Όπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ιδρύματα και ΤΕΙ καταφεύγουν στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών για εφευρέσεις τους ως εναλλακτική λύση για την απόκτηση εσόδων εν μέσω κρίσης.

«Από τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση προς αυτά έχει μειωθεί, κατοχυρώνουν ευρεσιτεχνίες με σκοπό να εκμεταλλευτούν τα ερευνητικά αποτελέσματα, κάνοντας συμφωνίες με κάποιους για να παράγουν το επινόημά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δημόκριτος στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στην Κρήτη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ και το ΑΠΘ κάνει πολύ καλή δουλειά όπως και πολλά άλλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα» σημείωσε ο κ. Αμπατζής.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Αμπατζή, υπάρχουν συνεργασίες ερευνητικών κέντρων με ιδρύματα του εξωτερικού, που «όταν υπάρχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα κοινό και προκύψει μια εφεύρεση, την κατοχυρώνουν ώστε να μπορούν να αναπτύξουν στη συνέχεια προϊόν σε συνεργασία και με άλλους εταίρους». Κατά τον ίδιο, διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια «μπορούν να πουλήσουν την εφεύρεσή τους στη συνέχεια σε εταιρείες, οι οποίες θα παράγουν το προϊόν και το πανεπιστήμιο και ο αντίστοιχος ερευνητής θα έχουν οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση της εφεύρεσης».

Ο διευθυντής καταθέσεων και χορηγήσεων του ΟΒΙ σημείωσε πως «υπάρχει αλλαγή της κουλτούρας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα ως προς την κατοχύρωση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων». Ερωτώμενος για τα πιθανά οφέλη της δημιουργίας ειδικών Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Offices) στην Ελλάδα, ο κ. Αμπατζής τόνισε πως «πρόκειται για πάρα πολύ καλή ιδέα που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα», ενώ αναφέρθηκε στο πώς μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αποδώσει και να βοηθήσει και καθηγητές και ερευνητές στην εκμετάλλευση των εφευρέσεων τους αρκεί τα γραφεία που πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια να στελεχωθούν με ανθρώπους ικανούς και έμπειρους οι οποίοι θα έχουν τις δυνατότητες της επικοινωνίας με τον ιδιωτικό τομέα και με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού για να συνάψουν τυχόν συμφωνίες».

Πρέπει «να υπάρχει αυτή η δυνατότητα και νομίζω το έχουν καταλάβει όλοι και προς τα εκεί στρέφονται» σημείωσε. Αναφερόμενος στην περίοδο που διανύει η χώρα σε σχέση με τις εφευρέσεις και την κατοχύρωση τους ο κ. Αμπατζής επισήμανε πως οι στατιστικές «έχουν αποδείξει ότι όταν υπάρχει μια κρίση οι εφευρέσεις αυξάνονται, διότι πολλοί θέλουν να λύσουν το τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή και έτσι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό καταθέσεων (σ.σ αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας).

Στον αντίποδα η κρίση έχει και ένα άλλο μειονέκτημα δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για κατοχύρωση εφευρέσεων», αναφέρει ο αρμόδιος του ΟΒΙ, και έτσι παρόλο «που υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά να κατοχυρώσουν εφεύρεση», αν και «γενικά οι εφευρέσεις αυξάνονται όποτε υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα στην κοινωνία».