Τη σχιζοφρένεια έχει βάλει στο μικροσκόπιό της η Αθανασία Παπουτσή, μετα-διδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η επιστήμονας βραβεύθηκε πρόσφατα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης νέων ερευνητών «NARSAD Young Investigator Αward» στον τομέα της νευροβιολογίας, που επιδιώκουν να εντοπίσουν τα αίτια, να βελτιώσουν τις θεραπείες και να αναπτύξουν στρατηγικές πρόληψης για ψυχικές ασθένειες.
Η ερευνητική δραστηριότητα της δρος Παπουτσή θα επικεντρωθεί στους μηχανισμούς που σχετίζονται με τη δυσλειτουργική λήψη αποφάσεων η οποία περιορίζει την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με σχετικές ασθένειες, όπως είναι η σχιζοφρένεια.
Με την καθοδήγηση εργαστηρίων διεθνούς εμβέλειας στην Κρήτη (εργαστήριο της δρος Ποϊράζη, ΙΜΒΒ/ΙΤΕ, εργαστήριο της καθ. Σιδηροπούλου, Πανεπιστήμιο Κρήτης & ΙΜΒΒ/ΙΤΕ) και του εξωτερικού (καθ. Στέλιου Σμυρνάκη, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ), θα διερευνήσει πώς οι μεταβολές στον αριθμό και την τοπολογία των συναπτικών ακανθών (τα σημεία επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων) σε μεμονωμένους νευρώνες σχετίζονται με δυσλειτουργίες στην λήψη αποφάσεων.
Η δρ Παπουτσή θα επικεντρωθεί στη μελέτη των νευρώνων του προμετωπιαίου φλοιού, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ευέλικτη συμπεριφορά, μέσω της χρήσης πειραματικών και υπολογιστικών προσεγγίσεων.
Όπως εξηγεί στην «Π», το αντικείμενό της είναι η δυσλειτουργία λήψεων αποφάσεων. Για τη διάκρισή της τονίζει πως όλη η ομάδα αισθάνεται περήφανη, «είναι πολύ τιμητικό για μας γιατί υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός και είναι ένα δείγμα ότι μπορούμε να κάνουμε μια καλή έρευνα από ένα ελληνικό ίδρυμα και να είμαστε στα ίδια στάνταρ με ιδρύματα του εξωτερικού».
Σε ερώτηση αν μιλάμε για θεραπεία της σχιζοφρένειας, απαντά αρνητικά, προς το παρόν, «δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για θεραπεία, αλλά στόχος αυτού του ερευνητικού έργου είναι να αρχίσουμε να βρίσκουμε συγκεκριμένους κυτταρικούς μηχανισμούς που μπορεί να οδηγούν στα γνωστικά προβλήματα που υπάρχουν στη σχιζοφρένεια.
Αν μπορέσουμε να τους εντοπίσουμε θα μπορέσουμε και να αναπτύξουμε φάρμακα, να στοχεύσουμε στους κυτταρικούς μηχανισμούς. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ποια είναι η αιτία ούτως ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και νέες θεραπευτικές μεθοδολογίες».
Όσο αφορά στα αίτια της σχιζοφρένειας, αναφέρει πως είναι η κληρονομικότητα, το περιβάλλον και προσθέτει: «Η σχιζοφρένεια εκφαίνεται με πολλά διαφορετικά συμπτώματα, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα γνωσιακά συμπτώματα. Η έλλειψη λήψεων αποφάσεων είναι κάτι που μπορεί να το δούμε και σε άλλες διαταραχές, όπως σε καταστάσεις έντονου στρες.
Προσπαθούμε να βρούμε τα αίτια για ένα πολύ συγκεκριμένο φαινότυπο σχιζοφρένειας και σε άλλες ψυχικές διαταραχές. Αν μπορέσουμε να τα βρούμε θα μπορέσουμε αντίστοιχα να αναπτύξουμε θεραπείες».
Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 75.000 δολάρια για δύο χρόνια.