Ο ένας αγώνας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εκκρεμεί ακόμα μία μάχη που πρέπει να δώσει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για τους αποφοίτους του.
Όπως έχει γίνει γνωστό, κατοχυρώθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους του Τμήματος Γεωπονίας, τώρα τα φώτα πέφτουν στη Σχολή Μηχανικών που στόχος είναι να γίνει μία Πολυτεχνική Σχολή.
Ικανοποίηση στο Ίδρυμα
Όπως έγραψε η «Π», από την περασμένη βδομάδα επικρατεί ικανοποίηση στο ΕΛΜΕΠΑ καθώς την Πέμπτη 30 Μαρτίου ψηφίστηκε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο, του οποίου το άρθρο 131 αποδίδει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα Γεωπόνου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στους πτυχιούχους του Τμήματος Γεωπονίας του Ιδρύματος.
Το ΕΛΜΕΠΑ τονίζει πως «η νομοθεσία αυτή είναι το βέλτιστο προσδοκώμενο αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας με άλλα έξι Πανεπιστήμια στη χώρα, που κορυφώθηκε τις τελευταίες δέκα πέντε ημέρες. Καθοριστική υπήρξε η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα με υποδειγματικό τρόπο μαχητικής διεκδίκησης και τεκμηρίωσης.
Στον σκοπό συνέβαλαν ουσιαστικά πολλά ΜΜΕ τοπικά και εθνικής εμβέλειας, που με ευθύνη πληροφόρησαν την κοινή γνώμη για το χρονίζον πρόβλημα.
Ευχαριστίες οφείλονται σε όλους τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες που συνέβαλαν με τη σύμφωνη γνώμη και τις ενέργειές τους».
Σημειώνει ότι η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ξεκίνησε το Χειμερινό Εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Στο Τμήμα λειτουργεί 5-ετές Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Πρώτου Κύκλου, των Προπτυχιακών Σπουδών, οδηγεί στην απόκτηση του ήδη θεσμοθετημένου, ενιαίου και αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s), που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά.
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών έχει πιστοποιηθεί ως Integrated Master’s από διεθνή επιτροπή Καθηγητών Ξένων Πανεπιστημίων-Αξιολογητών, ορισμένη από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με Αξιολόγηση Αριστείας.
Στο Τμήμα επίσης λειτουργεί το αυτόνομο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που απονέμει Τίτλο Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία. Επιπλέον, το Τμήμα συμμετέχει στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στο Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εκπονούνται προγράμματα αυτόνομων Διδακτορικών Σπουδών από τον Οκτώβριο 2019, και με αυτά ολοκληρώνεται η πλήρης σύνθεση των τριών Κύκλων Σπουδών Τμήματος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως σε όλα τα παραδοσιακά Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.
«Το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου θα συνεχίσει με ευθύνη προς τους φοιτητές του και τον πρωτογενή τομέα της χώρας τη συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσης σε ανώτατο επίπεδο των νέων επιστημόνων της χώρας», σημειώνει το ΕΛΜΕΠΑ.
Στόχος η Πολυτεχνική Σχολή
Ένα σημαντικό «αγκάθι» για το Ίδρυμα είναι το μέλλον των αποφοίτων του πρώην ΤΕΙ Κρήτης. Παράλληλα, εκκρεμούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Σχολής Μηχανικών που περιλαμβάνει τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών.
Σημειώνεται πως η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα των Τμημάτων, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει πως υπάρχει ένα αναχρονιστικό, όπως χαρακτηρίζει, άρθρο 66 του νόμου 4610 που προβλέπει μία σειρά διαδικασιών για να γίνει αντιστοίχιση των Τμημάτων με Πολυτεχνικές Σχολές. Εμπλέκονται τα υπουργεία Υποδομών, Παιδείας, το ΤΕΕ και ορίζεται επιτροπή που καλείται να λάβει αποφάσεις.
Όμως, έχει μεσολαβήσει η αξιολόγησή τους, τα δύο Τμήματα απονέμουν integrated master και έχουν λάβει πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με άριστα. Πρόκειται για Τμήματα που τα προγράμματα σπουδών τους διαρκούν πέντε χρόνια.
Θέση του Ιδρύματος είναι πως πρέπει να καταργηθεί το επίμαχο άρθρο και η Σχολή να γίνει αυτοδίκαια Πολυτεχνική αφού τα Τμήματά της έχουν αξιολογηθεί με επιτυχία δύο φορές. Έτσι, θα μπορούν οι απόφοιτοί της να εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως αντίστοιχα γίνεται πλέον με τους αποφοίτους της Γεωπονίας και το ΓΕΩΤΕΕ.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που ο κ. Κατσαράκης έχει θέσει στη Σύνοδο των πρυτάνεων και θα κοινοποιήσει σε όποιον υπουργό Παιδείας προκύψει και μετά τις εκλογές.
Όσο αφορά στους αποφοίτους του ΤΕΙ Κρήτης, αναφέρει πως απαιτείται ένας εκσυγχρονισμός καθώς κάποια βασίζονται ακόμα και σε… βασιλικά διατάγματα και δε συνάδουν με τη σημερινή πραγματικότητα.