Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Juhan Lepassaar, νέος Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Το έργο και τις δραστηριότητες του ΙΤΕ παρουσίασαν στον κ. Lepassaar ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης και Διευθυντές των Ινστιτούτων.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ ανέφερε σχετικά: «Η πολυετής και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του ENISA, στον τομέα της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της Κυβερνοασφάλειας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΙΤΕ υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη στενή συνεργασία μεταξύ του ENISA και των Ερευνητικών Ομάδων του Ιδρύματος, καθώς ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του τομέα της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών σχετίζεται με τις προτεραιότητες πολλών Ινστιτούτων του ΙΤΕ.
Η σημαντική εξειδίκευση που διαθέτουν οι δυο Φορείς σε τεχνολογίες που τροφοδοτούν την 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως εκείνες της Διάχυτης Νοημοσύνης, της Διαχείρισης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, της Ασφάλειας του Διαδικτύου, της Ιδιωτικότητας, του Blockchain, και του Internet of Things, θα συνεχίσει να οδηγεί στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, με γνώμονα το όφελος της κοινωνίας».
Ο κ. Lepassaar δήλωσε: «Στον ENISA, αποτελεί δέσμευσή μας η προώθηση υψηλής ποιότητας γνώσεων και ικανοτήτων σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ώστε να ανταποκριθούμε στη σημερινή αυξανόμενη ζήτηση. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ΙΤΕ και η καινοτόμος έρευνα του ιδρύματος, το έχουν καταστήσει βασικό στρατηγικό εταίρο.
Μέσω εκδηλώσεων, όπως το Θερινό Σχολείο για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (NIS Summer School), και τη συνεργασία μας σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είναι χαρά μας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συναντηθούμε με την ηγεσία του ΙΤΕ και να εντείνουμε τη συνεργασία μας».
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και ιδιαίτερα στον τομέα της Ασφάλειας Συστημάτων και Δικτύων, την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, θέματα για τα οποία υπήρξε εκτενής ενημέρωση από τον καθ. Δημήτρη Πλεξουσάκη, Αντιπρόεδρο του ΙΤΕ και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής, και ερευνητές του Ινστιτούτου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον ENISA στο πλαίσιο ερευνητικών έργων και άλλων δράσεων όπως η συνδιοργάνωση ημερίδων και θερινών σχολείων. O κ. Πλεξουσάκης επεσήμανε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας με τον ENISA και την αναγκαιότητα μιας συστηματικής και στενότερης συνεργασίας με το Ινστιτούτο Πληροφορικής.
Ο Διευθυντής του ENISA ενημερώθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών και τον Διευθυντή του, καθ. Χαράλαμπο Μακριδάκη, για την έρευνα στον τομέα παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας και της μελέτης και αντιμετώπισης φαινομένων και προβλημάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Δρ. Γιάννη Ταλιανίδη, στη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας, μία από τις τέσσερις σε όλη την Ελλάδα, μέλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στους τομείς της Ογκολογίας, Καρδιολογίας και Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών, στον οποίο το ΙΤΕ είναι συντονιστής.
Επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις της Μονάδας ανάλυσης Αρχαίου DNA, τη μοναδική στην Ελλάδα και μια από τις τρεις σε όλη την Ευρώπη, η οποία ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας και την υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας.
Στο Εργαστήριο Υπερβραχέων Παλμών Λέιζερ του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ο κ. Lepassaar ενημερώθηκε από τον Διευθυντή καθ. Σπύρο Αναστασιάδη και ερευνητές του Ινστιτούτου, για τα μοναδικά συστήματα που αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται στη μελέτη της αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας με την ύλη, για τις καινοτόμες προσεγγίσεις που αναπτύσσονται στο ΙΤΕ αλλά και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της δραστηριότητας αυτής, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επισκέφθηκε, τέλος, τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής, όπου αναπτύσσονται πρωτοπόρα διαδραστικά συστήματα με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας, τη βελτίωση της εμπειρίας τουριστικής περιήγησης και την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.