ιτε

Αφιερωμένες στις Εφαρμογές Ακραίου Φωτός (Applications of Extreme Light) είναι φέτος οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2023, που διεξάγονται  μέχρι και τις 7 Ιουλίου στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων φοιτητών από τον χώρο των θετικών επιστημών. Κεντρικός Ομιλητής της φετινής σειράς Διαλέξεων είναι ο Νομπελίστας Gerard Mourou (Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική -2018).

Ο ίδιος και άλλοι 8 κορυφαίοι ερευνητές στη Φυσική του Ακραίου Φωτός από Αμερική, Ευρώπη και Ασία, καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με τρέχουσες και μελλοντικές εφαρμογές σε ιατρική και βιομηχανία, λέιζερ υψίστης ισχύος και εξαιρετικά βραχέων παλμών.

«Οι Διαλέξεις Ωνάση, που φέτος διοργανώνονται για εικοστή ογδόη φορά, με έναρξη το έτος 2001, έχουν καθιερωθεί ως ένας πρωτοποριακός θεσμός παγκοσμίως στην μετεκπαίδευση φοιτητών και νέων επιστημόνων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Χαρακτηριστικά ανάμεσα στους καθηγητές των Σεμιναριακών Διαλέξεων, από την έναρξη του θεσμού, 24 Νομπελίστες στις Θετικές Επιστήμες παρουσίασαν σε περισσότερους από 1.500 φοιτητές υψηλών επιδόσεων από Ελλάδα και εξωτερικό, με οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, τις τελευταίες εξελίξεις σε επιστήμες και τεχνολογίες αιχμής» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονικός Υπεύθυνος των Διαλέξεων Ωνάση Γιάννης Παπαμαστοράκης.

Στις Διαλέξεις Ωνάση 2023 συμμετέχουν 51 φοιτητές από Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, που έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και στους οποίους καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους στο Ηράκλειο με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση. Έχουν γίνει επίσης δεκτοί και συμμετέχουν (επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια, αλλά χωρίς οικονομική ενίσχυση) 11 φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση αναφέρονται σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας, γι’ αυτό και έχουν καθιερωθεί «ως ο πλέον υψηλού επιπέδου παρόμοιος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο» σύμφωνα με τον κ. Παπαμαστοράκη.

Μεταξύ των ομιλητών προηγούμενων ετών συμπεριλαμβάνονται 23 Νομπελίστες, 4 κάτοχοι του Βραβείου Turing και o βραβευθείς με το Fields Medal, Edward Witten. Στόχος του θεσμού είναι να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να εκπαιδευτούν στα ερευνητικά προβλήματα αιχμής του πεδίου τους, υπό την καθοδήγηση κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση, όπως επισημαίνεται, είναι η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων όσων θέλουν να εξελίξουν την έρευνά τους, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές, στους τομείς της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού.