H κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκατ. έτη ένας γιγάντιος αστεροειδής έπεσε στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κολοσσιαίας σύγκρουσης προκάλεσαν την εξαφάνιση του 80% της ζωής στον πλανήτη.
Η πιο κρίσιμη απώλεια για την εξέλιξη της ζωής στη Γη ήταν αυτή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων η οποία επέτρεψε στα θηλαστικά που κατάφεραν να επιβιώσουν από την σύγκρουση να βγουν από τις κρυψώνες στις οποίες ζούσαν επί πολλά εκατ. έτη, να ακμάσουν και να κυριαρχήσουν στον πλανήτη ανοίγοντας το δρόμο για την εμφάνιση του ανθρώπου.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τη μελέτη της για αυτόν τον αστεροειδή έχοντας καταλήξει σε δύο ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι ο διαστημικός βράχος αποτελούνταν σε μεγάλο ποσοστό από άνθρακα. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι ο αστεροειδής αυτός σχηματίστηκε μακριά από την τροχιά του Δία σε κάποια απομακρυσμένη περιοχη του ηλιακού μας συστήματος.
Αν οι δύο διαπιστώσεις επιβεβαιωθούν θα προσφέρουν νέα στοιχεία εκτός των άλλων για τον σχηματισμό και τις κινήσεις των διαστημικών βράχων στο ηλιακό σύστημα καθώς και για αυτούς που το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε πέφτοντας στη Γη.
Πηγή: naftemporiki.gr