Από το 1987 πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην θαλάσσια έρευνα και την Κρήτη! Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, με βαθύτατη θλίψη, αναγγέλλει την απώλεια του Ομότιμου Ερευνητή Δρ. Pascal Divanach, ο οποίος απεβίωσε στις 14 Μαΐου μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο.
Ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ και πρόεδρος του Δ.Σ., Δρ. Αντώνιος Μαγουλάς, και ο διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν πως ο Δρ. Pascal Divanach ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Ελλάδα το 1987 στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (ΙΘΑΒΙΚ) μετά από πολύχρονη προσφορά στην έρευνα για την ιχθυοκαλλιέργεια στην πατρίδα του, τη Γαλλία. Με τον τρόπο αυτό, συνέδεσε το όνομά του με την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Μεσόγειο.
Η συμβολή του στην εκβιομηχανοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας της νυμφικής εκτροφής του λαβρακιού και της τσιπούρας είναι σημαντικότατη, καθώς βασίστηκε σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν και βελτιστοποιήθηκαν στο ΙΘΑΒΙΚ υπό την καθοδήγησή του και υιοθετήθηκαν από σχεδόν όλες τις εμπορικές μονάδες παραγωγής ψαριών.
Ο Δρ. Divanach οδήγησε το ΙΘΑΒΙΚ σε διεθνή αναγνώριση, όσον αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες, και είχε άμεση συμμετοχή στην εξέλιξη και επιτυχή πορεία του Ινστιτούτου, διεκδικώντας και προσελκύοντας χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, συντονίζοντας και κατευθύνοντας μεγάλα και πολύπλοκα ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα ως ερευνητής του.
Υπήρξε επικεφαλής στο Τμήμα των Υδατοκαλλιεργειών του ΙΘΑΒΙΚ από το 1994 έως το 2003 και διετέλεσε Διευθυντής του νεοσύστατου Ινστιτούτου Υδατοκαλλιεργειών (2003 μέχρι το 2012), που προέκυψε από τη συνένωση του ΙΘΑΒΙΚ με το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και τη δημιουργία του ΕΛΚΕΘΕ, και διετέλεσε διευθυντής του μέχρι την συνένωση του με το Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής, και την δημιουργία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ).
Ταυτόχρονα, ο Δρ. Divanach υπήρξε επιστημονικός διευθυντής του Ενυδρείου της Κρήτης (CretAquarium) και η συμβολή του στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση αλλά και στην επιστημονική και λειτουργική υποστήριξη του εγχειρήματος ήταν παραπάνω από καθοριστική.
Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ο Δρ. Divanach έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επιστήμη της θαλάσσιας βιολογίας και της ιχθυοκαλλιέργειας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Το δημοσιευμένο του έργο έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας και έχει πάνω από 4,000 αναφορές (h-index 39). Ο Δρ. Divanach είχε επίσης πλούσιο διδακτικό έργο ειδικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είχε κατευθύνει μεγάλο αριθμό επιστημόνων με εξειδίκευση στην ιχθυοκαλλιέργεια ενώ έχει εκπαιδεύσει τον αρχικό πυρήνα των στελεχών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας τη δεκαετία του ’90.
Το έργο του Δρ. Divanach έχει επηρεάσει με τρόπο καθοριστικό και ουσιαστικό την εξέλιξη της ιχθυοκαλλιέργειας και για το έργο αυτό έχει ήδη αναγνωρισθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Δρ. Divanach έχει βραβευθεί με το βραβείο Aquapartner 2007, Helexpo, έχει χρισθεί ιππότης του τάγματος του Φοίνικα από την Γαλλική Πρεσβεία και έχει λάβει τον τίτλο του ισόβιου μέλους της European Aquaculture Society, τιμητικός τίτλος που μέχρι σήμερα έχει απονεμηθεί μόνο σε 10 άτομα σε όλο τον κόσμο για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών.
Η αναγνώριση της προσφοράς του Δρ. Pascal Divanach οδήγησε στην απονομή του τίτλου του ομότιμου ερευνητή του ΙΘΑΒΒΥΚ / ΕΛΚΕΘΕ, σαν ελάχιστη ανταπόδοση εκ μέρους του ΕΛΚΕΘΕ, και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικής αναγνώρισης και αποδοχής που τυγχάνει ο Δρ Pascal Divanach, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.