Μια τεράστια έκρηξη ενός δυαδικού συστήματος άστρων αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη NASA. Το σύστημα των δύο αστέρων, που ονομάζεται T Coronae Borealis (T CrB) βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη. Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ακριβή ημερομηνία και ώρα που θα συμβεί η έκρηξη, αλλά έχουν προβλέψει ότι θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό πριν από το τέλος του μήνα. Το αστρικό σύστημα υφίσταται αυτή τη δραματική μεταμόρφωση μόνο κάθε 80 χρόνια.
«Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στη ζωή μας και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων εκεί έξω», δήλωσε η Ρεμπέκα Χάουνσελ, βοηθός ερευνητή στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.
Για να θαυμάσετε αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να βρίσκεστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη φωτορύπανση. Εάν ο T CrB αναφλεγεί, θα εμφανιστεί σε έναν αμυδρό αστερισμό που ονομάζεται Corona Borealis, γνωστό και ως Βόρειο Στέμμα, και βρίσκεται σε μια ημικυκλική περιοχή μεταξύ των αστερισμών του Βοώτη και του Ηρακλή.
Αρχικά εντοπίστε την Μεγάλη Άρκτο. Ακολουθήστε την καμπύλη της μέχρι να εντοπίσετε ένα φωτεινό, κοκκινωπό αστέρι πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Αυτό το αστέρι ονομάζεται Αρκτούρος. Από εκεί, εάν κοιτάξτε βορειοανατολικά θα δείτε ένα άλλο φωτεινό αστέρι που ονομάζεται Βέγας (Vega). Στη μισή απόσταση μεταξύ του Αρκτούρου και του Βέγα, θα βρείτε μια αμυδρή καμπύλη από επτά αστέρια. Αυτό είναι το Βόρειο Στέμμα όπου θα εμφανιστεί ο T CrB.
Το σύστημα T CrB αποτελείται από έναν λευκό νάνο – ένα απομεινάρι ενός νεκρού άστρου στο μέγεθος της Γης με μάζα περίπου ίση με αυτή του Ήλιου – και έναν αρχαίο ερυθρό γίγαντα. Αυτά τα δύο αστέρια είναι εγκλωβισμένα το ένα στη βαρυτική έλξη του άλλου. Οι κόκκινοι γίγαντες σχηματίζονται όταν τα αστέρια έχουν εξαντλήσει την παροχή υδρογόνου για πυρηνική σύντηξη και αρχίζουν να πεθαίνουν.
Η θερμοκρασία και η πίεση στο άστρο του ερυθρού γίγαντα αυξάνονται από περίπου 4.000 έως 5.800 βαθμούς Φαρενάιτ σε περισσότερους από 360.000 βαθμούς Φαρενάιτ και αναγκάζει τον T CrB να εκτινάξει τα εξωτερικά του στρώματα που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του λευκού νάνου. Όταν η ύλη από τον ερυθρό γίγαντα φτάσει στη μέγιστη θερμοκρασία της, πυροδοτεί μια πυρηνική αντίδραση που δημιουργεί μια τεράστια έκρηξη η οποία απελευθερώνει 10.000 έως 100.000 φορές την ετήσια παραγωγή ενέργειας του ήλιου. Αυτή η θερμοπυρηνική έκρηξη ονομάζεται nova.
Οι περισσότερες εκρήξεις nova μπορούν να διαρκέσουν χιλιάδες χρόνια, αλλά ο T CrB ολοκληρώνει την πλήρη διαδικασία σε μόλις μία εβδομάδα. Όταν ο T CrB αναφλεγεί, η φωτεινότητά του θα κορυφωθεί και θα είναι ορατή με γυμνό μάτι για λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα πριν εξασθενίσει ξανά, πιθανώς για άλλα 80 χρόνια, σύμφωνα με τη NASA.
ΠΗΓΗ: Daily Mail